Dosarul transnistrean ocupă un loc foarte important în Programul de guvernare propus de candidatul desemnat la funcția de premier al Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute chiar de Natalia Gavrilița, care a subliniat că, dacă va fi învestit, noul Guvern de la Chișinău va avea posibilitatea să schimbe variabila economică a acestui conflict.
Astfel, potrivit premierului desemnat în primul rând trebuie oprite ilegalitățile. „Toată lumea cunoaște că interesele corupte de la Chișinău prieteneau foarte bine cu cei de la Tiraspol, era o relație pecuniară. Deci, noi trebuie să oprim aceste scheme, trebuie să oprim contrabanda, trebuie să ne gândim la cetățenii care trăiesc în regiunea limitrofă și la toți cetățenii noștri care se află în stânga Nistrului, desigur”, a explicat Natalia Gavrilița într-un interviu pentru Europa Liberă.
Întrebat dacă R. Moldova va consuma în continuare energia de la centrala de la Cuciurgan, premierul desemnat a declarat că rămâne de văzut, întrucât „trebuie să ne preocupăm să avem mai multe surse alternative de accesare a energiei electrice și atunci putem vorbi mai concret”.
De asemenea, referindu-se la o eventuală discuție cu oficialii din Federația Rusă, Natalia Gavrilița a punctat că își dorește „relații demne, profesioniste, cu toate țările unde sunt interese pentru cetățenii Republicii Moldova”. „Evident că avem subiecte foarte importante pe agenda discuțiilor bilaterale cu Federația Rusă, Dvs. deja ați menționat contractul cu privire la gaze, dar avem și cetățenii care lucrează în Federația Rusă, avem piață de desfacere. Deci, avem o agendă plină și trebuie să o abordăm pragmatic, suntem siguri că putem purta un dialog civilizat”, a adăugat premierul desemnat.
Totodată, fiind întrebată, dacă și-ar dori o întrevedere cu omologul său din Federația Rusă, Natalia Gavriliță a precizat că, dacă va primi votul Parlamentului de la Chișinău, va face tot ce îi stă în puteri pentru a îmbunătăți viața cetățenilor R. Moldova, iar „dacă pentru aceasta trebuie să discutăm cu un guvern sau altul, neapărat voi întreprinde eforturi în acest sens.”
Amintim că pe, 30 iulie 2021, după consultările pe care le-a avut cu fracțiunile parlamentare, Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița, vicepreședintele PAS, la funcția de prim-ministru al R. Moldova.
Ulterior, premierul desemnat a prezentat programul de guvernare și propunerile pentru viitorul cabinet de miniștri, iar vineri, 6 august 2021, Parlamentul R. Moldova se va convoca în ședință extraordinară pentru a decide soarta Guvernului Gavrilița.