Guvernul Natalia Gavrilița a fost învestit, vineri, 6 august, la Chişinău cu votul de încredere al Parlamentului. Pentru noul executiv au votat 61 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, care deține majoritatea parlamentară.
„Felicităm Guvernul și premierul! Felicităm R. Moldova! Într-o perioadă scurtă de timp am dat statului Guvern. Avem Parlament! Avem Guvern! Într-un ceas bun”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău.
„Vă promitem că imediat mergem la muncă și vom munci consecvent pentru interesele cetățenilor”, a menționat Natalia Gavriliță, noul premier de la Chișinău, imediat după ce a primit vot de încredere din partea Parlamentului.
Deputații Partidului Politic „Șor”, dar și cei ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au susținut Guvernul condus de Natalia Gavrilița.
Noul cabinet de miniștri de la Chișinău are 13 ministere, în loc de 9, așa cum a fost până acum. Patru din ministerele existente urmează a fi reformate. Astfel, în loc de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va exista Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării se divizează în Ministerul Educației și Cercetării și în Ministerul Culturii. Va fi reformat și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin divizarea în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și în Ministerul Mediului. Totodată, Ministerul Economiei și Infrastructurii se va transforma în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și în Ministerul Economiei.
Potrivit premierului Natalia Gavrilița, ministerele din nou Guvern al R. Moldova au fost croite după prioritățile programului de guvernare, printre care se numără reforma justiției, curățarea instituțiilor de corupți, atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă bine plătite, reducerea sărăciei și creșterea pensiilor.
„Această echipă guvernamentală are sarcina de a transforma în realitate doleanțele și năzuințele cetățenilor R. Moldova. În patru ani trebuie să ne asigurăm că cetățenii au încredere în Guvernul lor și că instituțiile statului lucrează pentru bunul public, pentru interesul cetățenilor. Ne dorim peste patru ani să avem un stat prosper, mai puternic, mai drept și mai respectos cu cetățenii săi și mai dezvoltat. Vom lucra în aceste direcții cu onoare și cu demnitate. Săptămâna viitoare vom avea primele ședințe de guvern și promitem să pornim cu dreptul”, a subliniat noul premier de la Chișinău.
Componența noului Guvern de la Chișinău:
- Natalia Gavrilița, prim-ministru
- Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene
- Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale
- Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare
- Iurie Ţurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare
- Sergiu Litvinenco, ministrul Justiţiei
- Ala Nemerenco, ministrul Sănătăţii
- Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării
- Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne
- Anatolie Topală, ministrul Educaţiei şi Cercetării
- Sergiu Gaibu, ministru al Economiei
- Dumitru Budianschi, ministrul Finanţelor
- Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului
- Sergiu Prodan, ministrul Culturii
- Marcel Spatari, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale
- Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare
După acordarea votului de încredere din partea Parlamentului, membrii noului Guvern de la Chișinău urmează să depună jurământul în fața președintelui Maia Sandu, în cadrul ceremoniei de învestire.
Amintim că Ion Chicu, prim-ministrul precedent al R. Moldova, a demisionat acum șapte luni, iar de atunci Guvernul de la Chișinău a fost condus de un premier interimar. Ulterior, în Republica Moldova au fost declanșate alegeri parlamentare anticipate, care au avut loc la 11 iulie 2021. În urma scrutinului electoral, Partidul Acțiune și Solidaritate, o formațiune proeuropeană, a obținut majoritatea parlamentară, având 63 de mandate în Parlamentul de la Chișinău.
Pe 30 iulie 2021, președintele Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița, vicepreședintele PAS, la funcția de prim-ministru al R. Moldova, iar astăzi, 6 august 2021, Parlamentul de la Chișinău s-a convocat în ședință extraordinară, acolo unde a decis soarta Guvernului Gavrilița.