Autoritățile de la București au aprobat, astăzi, Memorandumul privind semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova ce vizează recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.
Conform documentului, în cadrul relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova, recunoașterea
diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice eliberate de instituții de învățământ acreditate în România și în Republica Moldova este guvernată de Acordul bilateral în domeniu, ratificat prin Legea nr. 39/1999 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice, acordate de instituții de învățământ acreditate în România şi în Republica Moldova, semnat la Chișinău la 20 iunie 1998 și amendat prin Protocolul din 26 august 2010, ratificat prin Legea nr. 291/28 decembrie 2010.
În acest context, au fost declanșate negocieri pentru adoptarea unui nou Acord de recunoaștere care s-au derulat de Ministerul Educației prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, în baza Memorandumului pentru aprobarea negocierii Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, aprobat în ședința Guvernului României din 31 iulie 2020.
„În această perioadă, negocierile s-au derulat, în scris, prin transmiterea versiunilor de text de către Ministerul Educației din România și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova; Ministerul Educației din România a comunicat aceste texte prin intermediul Ministerului român al Afacerilor Externe”, se mai arată în respectivul document.
Totodată sursa citată mai menționează că față de prevederile Acordului în vigoare, noul Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice cuprinde următoarele aspecte:
„– recunoașterea anumitor diplome de nivel preuniversitar din Republica Moldova care nu
intră în domeniul de aplicare ratione materiae al Acordului în vigoare și a căror recunoaștere
a fost solicitată în România, respectiv diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a
învățământului mediu general, diplomele de absolvire a colegiilor și a școlilor medicale de
bază, cu o durată de minimum 3 ani de studii, după absolvirea școlii generale de 9 ani de
studii;
– recunoașterea atestatelor de studii medii de cultură generală din Republica Moldova
eliberate înainte și după 2011;
– recunoașterea studiilor universitare de scurtă-durată cu studii din învățământul terțiar
non-universitar;
– recunoașterea diplomelor și certificatelor obținute la absolvirea studiilor postuniversitare,
a studiilor de specializare postuniversitare și a cursurilor de perfecționare de nivel
postuniversitar”, se mai subliniază în documentul respectiv, care poate fi văzut integral aici.