Soluționare conflictului transnistrean este problema internă a Republicii Moldova și a regiunii transnistrene. Declarații în acest sens au fost făcute de Dmitri Kozak, șeful-adjunct al administrației președinției Federației Ruse, în cadrul vizitei sale la Chișinău.
Astfel, fiind întrebat cum vede soluționarea conflictului transnistrean, oficialul rus a spus că „nicicum” întrucât „aceasta este problema voastră internă”.
„Republica Moldova și Transnistria trebuie să se înțeleagă în acest sens, iar Rusia este gata să ofere sprijinul său pentru ca voi să vă înțelegeți. Nimic mai mult. Așa cum a fost și anterior, noi nu suntem gata să înaintăm propriile condiții în procesul de soluționare a acestui conflict. Aceasta nu este treaba noastră. Este problema voastră internă, voi trebuie să ajungeți la un consens”, a declarat Dmitri Kozak pentru presa de la Chișinău.
Totodată, adjunctul lui Putin a vorbit și despre acuzațiile separatiștilor de la Tiraspol cu privire la pretinsele măsuri care ar urma să fie întreprinse, din toamnă, de Chișinău și Kiev „pentru a bloca regiunea transnistreană”.
„Maia Grigorevna m-a asigurat că nimeni nu ar trebui să-și facă asemenea griji, întrucât nu va fi nicio blocadă. Ei fac totul pentru ca aceasta să nu aibă loc. În acest sens au loc negocieri cu Kievul, pornind de la faptul că pe teritoriul regiunii transnistrene locuiesc cetățeni ai R. Moldova”, a adăugat oficialul rus.
De asemenea, șeful-adjunct al administrației președinției Federației Ruse a mai spus că a întreprins, miercuri, 11 august 2021, o vizită de lucru la Chișinău la invitația președintelui R. Moldova.
Menționăm că Dmitri Kozak este autorul cunoscutului memorandum prin care Moscova își propunea să federalizeze Republica Moldova în anul 2003 și care a fost respins pe ultima sută de metri de Chișinău.
În realitate, Rusia este cea care a inițiat și menține în continuarea conflictul transnistrean. Acest lucru poate fi demonstrat de mai multe evenimente istorice, între care faptul că războiul de la Nistru s-a încheiat oficial pe 21 iulie 1992, anume atunci când președintele Rusiei, Boris Elţin, și cel al Republicii Moldova, Mircea Snegur, au semnat, la Moscova, acordul de încetare a focului.
Armata rusă nu s-a retras din stânga Nistrului nici până astăzi, așa cum urma să o facă potrivit angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul, în 1999.
Astfel, Rusia menține în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.