Fetele şi femeile din regiunea de sud a R. Moldova vor beneficia de instruiri tehnice şi sesiuni personalizate de ghidare în carieră în domeniul online, datorită programului ICT4Women Cahul lansat şi implementat de UE.
Iniţiativa „ICT4Women Cahul” va cuprinde mai multe cursuri specializate, dar şi evenimente online pentru ca fetele şi femeile să-şi poată dezvolta abilităţile necesare pentru a lucra în mediul digital, prin intermediul platformelor internaţionale de angajare, destinate liberelor profesioniste.
Astfel, programul se va desfăşura în mai multe etape, din septembrie până în ianuarie, în cadrul căruia femeile vor putea participa la conferințe online unde vor afla despre beneficiile muncii în mediul digital, la cursuri practice în domeniile de creare a platformelor web, gestionarea platformelor de socializare și cunoașterea instrumentelor de promovare online.
Ultimele etape vor cuprinde un atelier de instruire pentru o carieră de freelancer, participantele având ocazia să interacționeze cu specialiştii din domeniul resurselor umane, care le vor oferi detalii despre modul de angajare part-time şi full-time, despre regulile de urmat pentru elaborarea unui portofoliu profesional şi a unui CV calitativ, și sesiuni de mentorat, unde femeile vor fi ghidate în procesul de elaborare a portofoliilor, de înregistrare pe platforme internaţionale care oferă locuri de muncă la distanţă şi pentru aplicarea la primele proiecte în calitate de freelancer.
Fetele şi femeile interesate de programul ICT4Women Cahul se pot înscrie până pe 12 Septembrie 2021, completând formularul de înregistrare: https://forms.gle/mqs9Gx2S9Du5SfSj6
Doritoarele de a fi parte a iniţiativei ICT4Women Cahul trebuie să întrunească următoarele criterii de eligibilitate:
- Să aibă 18 ani împliniţi
- Să fie stabilite în regiunea Cahul (incl. Cantemir, Leova, Taraclia)
- Să aibă competenţe şi abilităţi de utilizare a calculatorului
- Să cunoască limba engleză la un nivel intermediar
Echipa proiectului va evalua formularele de înregistrare şi respectarea criteriilor de eligibilitate, iar pentru a face parte din program, potenţialele participante vor trebuie să mai parcurgă câţiva paşi:
- Să participe la conferinţa de Ghidare şi Instruire în Carieră, desfăşurată online
- Să realizeze sarcinile practice, care vor fi expediate pe mail, cu respectarea termenului limită indicat
- Să se prezinte la interviu, dacă acest lucru va fi solicitat.
„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistenţa financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Iniţiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul şi a localităţilor învecinate, care completează acoperirea regională a asistenţei pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova.
Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare şi tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în oraşul Cahul şi raioanele învecinate. UE investeşte în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.