România este singurul membru NATO care deține o forță navală fluvială puternică. În dotarea acesteia, printre altele, se regăsesc nave de luptă și nave de sprijin de luptă, a declarat comandorul Marcel Neculae, locțiitor al Componentei Operaționale Navale, cu prilejul Zilei Marine, în cadrul unei emisiuni de la TVR.
„România e singura țară NATO care menține și posedă o forță navală fluvială puternică care are în dotare nave de luptă, nave de sprijin de luptă și mândria Forțelor Navale Române: Regimentul de Infanterie Marină, singura capabilitate destinată să ducă acțiuni militare în Delta Dunării și în zona lagunară. Nu orice țară sau structură de forță se poate lăuda cu asemenea capabilitate”, a precizat comandorul.
Comandorul Marcel Neculae consideră că acest lucru se datorează „ledearshipului român” care „de peste 50 de ani menține această structură care a suferit diferite modificări de-a lungul istoriei și și-a probat nivelul de instruire și de formare a deprinderilor prin participarea la misiuni și exerciții internaționale”. Acesta a amintit de misiunea pușcașilor marini români în două teatre de operații, Kosovo și Afganistan în 2019, unde au fost îndeplinite cu succes toate misiunile militare alocate, notează defenseromania.ro.
Regimentul 307 Infanterie Marină, mândria Forțelor Navale Române
Potrivit Forțelor Navale Române, la 1 noiembrie 2015, ca urmare a transformării Serviciului Fluvial în comandamentul Flotilei Fluviale „MIHAIL KOGĂLNICEANU”, se constituie Flotila Fluvială reprezentând noua capabilitate de nivel tactic a Forțelor Navale Române, care are misiunea siguranței și apărării zonei naționale a fluviului Dunării de la intrarea în țară și până la vărsare, inclusiv Delta Dunării.
În conformitate cu prevederile planului-cadru pentru continuarea procesului de restructurare și modernizare a Armatei României în anul 2018, Batalionul 307 Infanterie Marină se transformă în Regimentul 307 Infanterie Marină, în subordinea comandamentului Flotilei Fluviale. Prin acest proces de transformare, unitatea de infanterie marină își lărgește și diversifică organizarea, fiind mult mai adaptată atât misiunii esențiale, cât și mediului operațional și de securitate al acestor ani.
Doctrina, organizarea, mediul de acțiune și specificul amfibiu al misiunilor Regimentului 307 Infanterie Marină îi conferă acestei structuri a Armatei ROMÂNIEI un caracter de unicitate, atât în Forțele Navale cât și în Armata României.