Rusia acuză participanții la Summitul ,,Platforma Crimeea” de încălcarea integrității sale teritoriale

Rusia este forțată să considere participarea anumitor țări și a organizațiilor internaționale la reuniunea „Platforma Crimeea” ca o încălcare a integrității sale teritoriale. Declarația a fost făcută de Maria Zaharova, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe de la Moscova. 

Ea a catalogat inițiativa ucraineană drept „populism” și „un spectacol politic separat de realitate”, care vizează „păstrarea temei șederii temporare a Crimeei ca parte a Ucrainei în spațiul informațional”. „În același timp, așa cum am avertizat, vom fi forțați să privim participarea țărilor, a organizațiilor internaționale și a reprezentanților acestora la Platforma Crimeea ca o încălcare a integrității teritoriale a Federației Ruse, care va avea inevitabil un efect corespunzător asupra relațiilor noastre ”, a mai adăugat oficialul citat de presa rusă. 

În context, Maria Zaharova a subliniat că declarația finală a participanților la „Platforma Crimeea”, care a avut loc la Kiev pe 23 august 2021, solicită Rusiei să „se alăture” acestei inițiative. Moscova nu vede o oportunitate pentru ea însăși de a participa la „Platforma Crimeea” din cauza „orientării sale anti-ruse”.

Suntem deschiși să interacționăm cu toți partenerii noștri internaționali pentru a descoperi potențialul unic al Crimeei rusești. Pentru aceasta, îi invităm pe prietenii noștri din străinătate în peninsulă pentru a participa la autenticele platforme din Crimeea ce vizează cooperarea economică, umanitară și culturală”, a menționat reprezentantul Ministerului de Externe de la Moscova.

De asemenea, oficialul rus a mai spus că problema „revenirii Crimeei în componența Federației Rusă” a fost în cele din urmă închisă în martie 2014 în urma unui referendum al locuitorilor din peninsulă.

Amintim că luni, 23 august 2021, la inițiativa Ucrainei, s-a desfășurat Summitul „Platforma Crimeea”, care a reunit la Kiev reprezentanți din 46 de state. În cadrul evenimentului a fost adoptată o declarație finală, în care a fost condamnată ocuparea și militarizarea peninsulei anexate de Rusia în 2014.

Next Post

Arhiva InfoPrut