Președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, Claudiu Târziu, cere Ministerului Afacerilor Externe convocarea de urgență a ambasadorului Serbiei la București în vederea clarificării incidentului petrecut la granița României cu Serbia privind hărțuirea reprezentanților românilor/vlahilor din Timoc.
Pe 18 august 2021, doctorul în istorie Slavoljub Gacovic, juristul Miomir Djordjevic și Prof. Dr. Darjan Karabasevic, cadru didactic la Universitatea din Novi Sad, se întorceau cu mașina de la Timișoara, de unde au preluat o donație de cărți în limba română pentru copiii din clasele primare din Valea Timocului.
Donația de carte avea toate documentele necesare și valide și a trecut controlul vamal și alte proceduri vamale la punctul de trecere între România și Serbia, Porțile de Fier I, după un control vamal extrem de amănunțit, care a durat inexplicabil de mult, aproape 30 de minute, în comparație cu alte mașini care treceau controlul vamal în câteva minute.
În acest timp, vameșii sârbi au vorbit non-stop la telefon cu superiorii lor, iar mașina a trecut abia după ce vameșii sârbi s-au consultat și cu poliția. La celelalte mașini care tranzitau punctul vamal nu le-a fost aplicată această procedură.
Pe drumul către orașul de destinație, Bor, unde se află și sediul central al Partidului, poliția a intervenit în dreptul orașului Negotin, oprind într-un mod foarte neprietenos mașina în care se aflau intelectualii și donația primită legal, cu o urmărire semnalizată de poliție acustic și luminos, scena semănând cu cele din filme, vizibil pentru a se dramatiza evenimentul.
După oprirea mașinii, patrula poliției de circulație a fost foarte dură, punând întrebări pe ton ridicat. Șoferului mașinii, Miomir Djordjevic, el însuși polițist pensionar, fost șef de poliție, i s-a făcut alcool-test. Mașina a fost controlată din nou. Văzând că totul a fost în regulă, polițiștii le-au ordonat intelectualilor să rămână pe loc până ajunge și poliția de frontieră. Până atunci, nu au avut voie să mute mașina de la soare la umbră, având în vedere că temperatura era de peste 35 de grade. Mai mult, poliția nu le-a dat voie celor trei pasageri nici măcar să meargă la toaletă în acest timp.
Poliția de frontieră a sosit după alte 30 minute și din nou a controlat documentele și au constatat că totul este în regulă. Polițiștii le-au spus intelectualilor că au primit ordin să controleze încă o dată documentele legate de donație, fără însă a le preciza cine le-a dat acest ordin.
Această nouă verificare a durat încă o oră, iar efectul emoțional pentru oameni a fost puternic.
Partidul Neamului Românesc apreciază că acest eveniment a făcut dovada unor noi presiuni, inadmisibile, la adresa organizațiilor românești din Timoc și a intelectualilor români, după ce în noaptea de 5/6 martie 2021 sediul partidului din Bor a fost vandalizat de persoane încă neidentificate de poliția sârbă, toate acestea fiind înscenări absurde și intervenții în forță menite să intimideze organizațiile românești din Timoc, și așa destul de firave, se arată în comunicatul partidului.
Claudiu Târziu, senator AUR, reafirmă faptul că integrarea Serbiei în Uniunea Europeană trebuie clar condiționată de respectarea drepturilor celor peste 300.000 de români/vlahi din Timoc, dar și de rezolvarea problemelor legate de patrimoniul românilor din Voievodina care trebuie retrocedat.