O situație incertă s-a creat în jurul restricției de a intra în Ucraina care ar urma să fie impusă șoferilor care au mașini cu numere de înmatriculare în regiunea transnistreană de la 1 septembrie 2021.
Mai exact, pe 25 august 2021, Ambasada Republicii Moldova la Kiev ar fi trimis o notă informativă Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, prin care a solicitat prelungirea termenului de acces pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene pe teritoriul Ucrainei până la 10 ianuarie 2022. În documentul care a fost publicat de presa de la Chișinău, nu este invocat un motiv clar care să justifice respectiva solicitare.
Ulterior, sâmbătă, 28 august 2021, Serviciul Vamal Odesa a anunțat pe Facebook că la solicitarea Chișinăului, partea ucraineană a prelungit termenul pentru șoferii care au mașini cu numere de înmatriculare în regiunea transnistreană, astfel aceștia vor putea circula în Ucraina până pe 10 ianuarie 2022. În scurt timp însă, partea ucraineană s-ar fi răzgândit, astfel încât pe 29 august 2021, Serviciul Vamal Odesa, și-a retras anunțul, precizând că „informația privind amânarea interdicției de admitere a participării la traficul internațional al vehiculelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care nu au numere de înmatriculare neutre, a fost plasată din greșeală”.
Deși au trecut mai bine de trei zile de când subiectul a apărut în spațiul public, deocamdată nici Ministerul de Externe de la Chișinău, nici Biroul Politici de Reintegrare din cadrul Guvernului R. Moldova nu au venit cu o reacție oficială, care ar putea clarifica situația, explicând inclusiv motivele care au stat la baza solicitării de a prelungi termenul de acces pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene.
Amintim că anterior, autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev au convenit că începând cu 1 septembrie 2021, șoferii automobilelor din stânga Nistrului trebuie să își schimbe plăcuțele de înmatriculare transnistrene cu cele neutre cu inscripția „MD”, pentru a putea călători în Ucraina. Precizăm că termenul respectiv a fost amânat de mai multe ori, iar împotriva intrării în vigoare a acestei restricții s-au pronunțat întotdeauna separatiștii de la Tiraspol și Rusia.