Asociația Promo-LEX a atenționat că școlile românești din regiunea transnistreană se confruntă și în noul an școlar cu diverse probleme.
Potrivit sursei citate, timp de peste trei decenii, cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană sunt supuse numeroaselor presiuni și intimidări din partea separatiștilor de la Tiraspol. Printre acestea se numără: lipsa sediilor proprii, în timp ce sediile curente sunt neadaptate procesului educațional, citațiile și riscul de înrolarea în așa-numita armată a rmn, dar și provocări privind asigurarea libertății de circulație a persoanelor și bunurilor.
Totodată, unele din școlile românești din regiunea transnistreană întâmpină și alte impedimente.
Bunăoară, la gimnaziile din localitățile Roghi și Corjova, careurile solemne sunt supravegheate de miliția locală. În anul 2020-2021, astfel de incidente nu au fost observate pentru că nu au fost organizate careuri. De asemenea, a fost interzisă intonarea imnului Republicii Moldova și arborarea tricolorului.
Totodată, elevii liceului „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol sunt nevoiți să parcurgă zilnic până la 54 de km, pentru a ajunge la școală.
În acest context, Asociația Promo-LEX a reiterat importanța executării măsurilor individuale și a celor generale care reies din cele 3 hotărâri CtEDO – Catan și alții; Bobeico și alții; Iovcev și alții, cu privire la încălcarea dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.