Cooperarea Franței cu Republica Moldova se va axa atât pe politică și economie, cât și pe impulsionarea relațiilor culturale și lingvistice dintre cele două state. Declarații în acest sens au fost făcute de Jean-Yves Le Drian, ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, aflat în vizită la Chișinău.
Potrivit oficialului, pentru Franța și Uniunea Europeană este o noutate excelentă să vadă Republica Moldova gata să-și scrie propriul destin, să fie angajată pe calea reformelor democratice și cu hotărâre orientată spre UE.
„Vom susține Republica Moldova în aplicarea acelor programe prevăzute de acordul de asociere care leagă Republica Moldova și Uniunea Europeană, în special în domeniul justiției și lupta anticorupție. De asemenea, investind în Republica Moldova, așa cum fac deja numeroase instituții europene și ajutându-vă să depășiți criza COVID-19, pentru că Europa însemnă în primul rând solidaritate. (…) Ne angajăm și prin prisma întreprinderilor franceze pe care le încurajăm să se implice mai mult în activitatea economică a Republicii Moldova. De asemenea, dorim să dăm un nou suflu legăturilor culturale și lingvistice care leagă statele noastre, începând cu aprofundarea predării limbii franceze”, a declarat Jean-Yves Le Drian, după o întrevedere cu Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău.
De asemenea, ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe a subliniat că a venit la Chișinău să transmită „un mesaj francez european foarte clar pentru prietenii noștri din R. Moldova ale căror eforturi determinate lasă să se întrezărească multe perspective bune pentru stabilirea și întărirea democrației și statului de drept pe continentul nostru”.
La rândul său, Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău, a remarcat că Franța și Republica Moldova nu au fost niciodată la fel de aproape precum sunt astăzi. „Discutăm mai multe proiecte cu Agenția Franceză de Dezvoltare, inclusiv legate de reîmpădurire, irigare, aprovizionare cu apă și eficiență energetică. Protecția mediului e un interes comun pentru Republica Moldova și Franța. Vom lucra împreună pentru a alimenta calitatea aerului. Vrem să redăm un impuls educației bilingve francofone în Republica Moldova, vom dinamiza sprijinul pentru formarea profesorilor de limbă franceză”, a mai adăugat Nicu Popescu.
Totodată, cei doi oficiali au semnat astăzi, 2 septembrie 2021, la Chișinău, o declarației comună prin care au reafirmat profunzimea legăturilor care unesc cele două state timp de 30 de ani și determinarea de a întări această relație în anii următori.