Prim-ministrul Vlad Filat a avut ieri, 21 noiembrie, o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.
Întrevederea s-a desfăşurat în oficiul OSCE din oraşul Bender, la aceasta participînd şi Philip Remler, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Eugen Carpov, vicepremier pentru reintegrarea ţării, Octavian Calmîc, viceministru al Economiei, Iurie Cheptănaru, viceministru al Afacerilor Interne şi Corneliu Trofăilă, vicedirector al Serviciului Vamal.
Principalul subiect al discuţiei a fost pregătirea pentru negocierile oficiale în formatul „5+2”. De asemenea, în cadrul întîlnirii a fost făcută o trecere în revistă a acţiunilor întreprinse de factorii responsabili ce ţin de soluţionarea problemelor existente privind realizarea înţelegerilor la care s-a ajuns în cadrul întîlnirilor anterioare dintre Premierul Vlad Filat şi Igor Smirnov, dar şi alte aspecte actuale privind soluţionarea diferendului transnistrean.
După întrevedere, premierul a declarat pentru presă că întîlnirea de astăzi este o continuare a întrevederilor care au avut loc în ultima perioadă. Vlad Filat a anunţat ca părţile au convenit asupra semnării unei declaraţii comune, care prevede că negocierile oficiale în format „5+2″ privind soluţionarea problemei transnistrene vor avea loc la Vilnius, în perioada 30 noiembrie-1 decembrie curent.
„A fost o întâlnire necesară, utilă, rezultativă. Smirnov nu este un partener comod de dialog, dar asta mă priveşte doar pe mine. Este important că am reuşit să comunicăm”, a declarat Filat, citat de Adevărul.
Liderul separatist a avut însă cuvinte de laudă pentru premierul de la Chişinău. „Vorba lui Putin: sunt oameni care fac şi oameni care vin doar cu sfaturi. Cred că Vladimir Vasilievici (Filat – n.r.) face şi de aceea am reuşit să stabilim căile pentru rezolvarea multor probleme”, a spus Smirnov. Chiar şi aşa, acesta nu renunţă la ideea că: Transnistria este un stat independent, care se va dezvolta doar cu ajutorul Rusiei. „Aşa vom trăi şi vom avea un viitor luminos”, a mai punctat aşa-zisul preşedinte.
Totodată, agenția informațională REGNUM ne informează că declarația comună semnată între Chișinău și Tiraspol conține 7 puncte de discuții bilaterale:
1. Prima întîlnire oficială a “Conferinţei permanente…” în formatul “5+2″ se va desfăşura la Vilnius în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie curent, iar activitatea ulterioară a acesteia se va desfăşura pe baze regulate, negocierile fiind purtate în mod constructiv şi consecvent.
2. Exprimîndu-şi îngrijorarea în legătură cu înrăutăţirea, în ultima perioadă, a situaţiei din Zona de Securitate, părţile au confirmat disponibilitatea de a reglementa situaţia creată în strictă corespundere cu documentele existente şi deciziile Comisiei Unificate de Control. În continuare părţile se vor abţine de la orice acţiuni capabile să destabilizeze situaţia în Zona de Securitate şi vor contribui la eliminarea barierelor existente în calea circulaţiei libere a persoanelor, a mărfurilor şi a serviciilor.
3. Va continua activitatea privind reluarea în măsură deplină a transportului feroviar de pasageri şi mărfuri, fiind salutată consultanţa oferită de Misiunea EUBAM. În acest context nu se exclude posibilitatea de a crea grupuri de experţi (grupuri de lucru) privind problemele vamale.
4. Evidenţiind necesitatea restabilirii canalelor de legătură între cele două maluri ale Nistrului, se vor organiza întîlniri la nivel de experţi pentru elaborarea propunerilor privind soluţionarea problemelor în sfera legăturii telefonice (staţionare şi mobile) şi poştale, precum şi privind utilizarea frecvenţelor radio.
5. Va fi impulsionată activitatea grupurilor de experţi (grupurilor de lucru) privind măsurile de consolidare a încrederii şi dezvoltarea relaţiilor reciproce în baza Regulamentului aprobat la 9 septembrie 2011 în cadrul întîlnirii din oraşul Bad Reichenhall (Germania). Va fi examinată oportunitatea creării de noi grupuri de experţi (grupuri de lucru).
6. În scopul asigurării luptei cu criminalitatea şi infracţionalitatea, vor fi stabilite relaţii constructive între organele de drept, inclusiv în cadrul grupurilor de experţi (grupurilor de lucru) privind problemele activităţii de asigurare a ordinii de drept.
7. Confirmînd importanţa acţiunilor de consolidare a încrederii şi de dezvoltare a relaţiilor reciproce, va continua activitatea în cadrul grupurilor de experţi (grupurilor de lucru) privind problemele economice, concentrînd atenţia, la această etapă, asupra anumitor aspecte din domeniul statisticii, metodologiei macroeconomice, precum şi asupra posibilităţii de utilizare a preferinţelor în cadrul diverselor regimuri de comerţ liber.
Portalul de știri TRIBUNA ne informează că în timpul discuţiilor de ieri de la Tighina, prim-minisrul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, au luat o pauză şi au dispărut pentru aproape o oră. Ulterior, premierul a anunţat că a vizitat depoul de vagoane, Complexul memorial „Cetatea Bender”, Biserica „Hramul Alexandr Nevskii”, dar şi monumentul „Glorie strămoşilor” din Tighina. Mai multe imagini și video le puteți găsi aici.
Foto: TRIBUNA