Integrarea europeană este obiectivul strategic al politicii externe a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău, care a participat la consultările publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului R. Moldova pentru anii 2021-2022 în domeniul politicii externe.
În context, ministrul a precizat că în aceste zile urmează a fi definitivată agenda de asociere, un document care presupune setarea obiectivelor de interacțiune și cooperare cu UE pentru următorii 7 ani, care vine să suplimenteze Acordul de asociere.
De asemenea, Nicu Popescu a vorbit și despre intenția Guvernului R. Moldova de a realiza mai multe proiecte comune cu România, inclusiv cele de interconectare energetică. „Guvernul R. Moldova pune un accent deosebit pe relațiile cu România. Avem foarte multe proiecte comune. Vrem să finalizăm mai multe proiecte care se referă la conectarea, interconectarea R. Moldova cu România, care la modul practic și ca obiectiv strategic vizează ancorarea R. Moldova în spațiul european”, a subliniat șeful diplomației de la Chișinău.
Oficialul a mai remarcat dinamica și schimburile diplomatice intense cu Ucraina, accentuând că „avem o relație constructivă, dar avem și subiecte care s-au acumulat în timp și pe care vom încerca să le deblocăm”.
Totodată, ministrul de Externe de la Chișinău a punctat că și Federația Rusă este un partener important pentru R. Moldova, iar „scopul nostru este să dezvoltăm o relație bazată pe respect reciproc”. În acest sens, Nicu Popescu susține că se va lucra pe mai multe domenii între care deblocarea relațiilor comerciale, dar și avansarea discuțiilor privind reglementarea conflictului transnistrean, inclusiv retragerea trupelor militare ruse și distrugerea munițiilor din stânga Nistrului.