Ucraina, la fel ca și Moldova, este interesată de calitatea apei fluviului Nistrului. Declarația a fost făcută de Oleksii Reznikov, vicepremierul Ucrainei pentru teritoriile temporar ocupate, co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, în cadrul unei vizite la Chișinău.
Astfel, vineri, 10 septembrie 2021, oficialul de la Kiev s-a întâlnit cu mai mulți demnitari de la Chișinău, între care și Vlad Kulminski, co-președintele Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, vicepremierul Andrei Spînu, Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului, precum și Sergiu Gaibu, ministrul Economiei de la Chișinău.
Subiectul întâlnirii a fost promovarea politicilor de reintegrare și realizarea dezideratului de reglementare finală și durabilă a conflictelor. O atenție sporită a fost acordată problematicii protecției râului Nistru și aspectelor ecologice ale funcționării Complexului Hidroenergetic Nistrean.
În context, Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului de la Chișinău a subliniat că având în vedere că „râul Nistru este un fluviu care traversează teritoriul a două state, este în interesul nostru comun să continuăm dialogul, să cooperăm și să asigurăm o calitate bună a apelor și o cantitate suficientă pentru toți utilizatorii de apă din bazin, de la izvor, până la vărsare.”
La rândul său, Reznikov a dat asigurări că Ucraina nu va admite ca apele râului să se deterioreze – „nici în contextul calității și nici al înnămolirii”. „La urma urmei, Nistrul este o sursă de apă potabilă atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru cetățenii Ucrainei”, a mai punctat oficialul de la Kiev.
Totodată, părțile au ajuns la înțelegerea să fie organizată o ședință comună pe aceste aspecte în viitorul apropiat.
Amintim că anterior, activiştii din domeniul ecologiei au atenţionat că extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk şi construcţia altor şase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populaţia R. Moldova şi să provoace o „criză umanitară”.