Astăzi, se împlinesc 29 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, autonomă și de stil vechi, cu reședința în Chișinău, una din cele 4 mitropolii externe ale Bisericii Ortodoxe Române.
În acest context, cercetătorul Vlad Cubreacov arată că în istoria recentă a Mitropoliei Basarabiei se întrezăresc patru date cu încărcătură mistică şi simbolică aparte, iar prima dintre acestea este 14 septembrie 1992.
„Mitropolia Basarabiei a fost reactivată la 14 septembrie 1992 când creștinii ortodocşi cinstesc Înălţarea Sfintei Cruci. Crucea ca semn al jertfei, al suferinţei, al martirului, al morţii şi al reînvierii biruitoare, al mântuirii noastre. Scoaterea de pe crucea răstignirii sale şi readucerea la viaţă sau reînvierea Mitropoliei martire a Basarabiei a coincis şi v-a coincide în chip minunat până la sfârşitul veacurilor cu această mare sărbătoare creştină. Se ştie că în 1940 şi după 1944, datorită fidelităţii lor exemplare faţă de Biserica Ortodoxă Română, mii şi mii de credincioşi ai Mitropoliei Basarabiei şi 56 de preoţi şi-au primit cununa muceniciei pentru Hristos, fiind împuşcaţi, schingiuiţi sau omorâţi în gheţurile Siberiei. A fost primul semn că reactivarea Mitropoliei noastre a fost bineplăcută şi voită de Iisus cel Reînviat, Domnul şi Mântuitorul nostru. În 1994 Mitropolia Basarabiei avea să-şi stabilească Icoana Învierii drept element central al stemei sale bisericeşti. Paştele a devenit hramul Mitropoliei noastre. Aşadar am avut un semn al Reînvierii după martiriul şi jertfa scumpă de sânge dată de Mitropolia Basarabiei. Tot la 14 septembrie sărbătorim pe stil vechi Începutul anului bisericesc, ceea ce adaugă evenimentului valenţele oricărui nou început”, a amintit Vlad Cubreacov.
Menționăm că Mitropolia Basarabiei este singura structură interbelică românească reactivată la răsărit de Prut și cuprinde ușor peste 1/3 din ansamblul corpului social al actualei Republici Moldova.