Muzeul de Istorie şi Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din orașul Fălești va fi renovat datorită unui proiect finanţat de Uniunea Europeană ce va fi implementat pe ambele maluri ale Prutului. În România, vor fi făcute lucrări de conservare şi dotare a Muzeului memorial „Ion Creangă” şi la „Bojdeuca lui Ion Creangă” din Iaşi.
Proiectul „Călător pe meridiane culturale” va fi implementat timp de 24 de luni şi prevede reabilitarea mai multor obiective turistice din oraşul Făleşti, printre care şi fosta stradă „Ferdinand”, actualmente „Ştefan cel Mare”, din anii 1938-1939, notează TVR Moldova.
„Vor avea loc lucrări de reparaţie a carosabilului, care are un ornament în formă de evantai, făcut în perioada pe care am anunţat-o anterior, piatră de granit, vor avea lucrări de sustragere, de construcţie a funadaţiei. Totodată, va fi construit canalul de scurgere a apelor”, a declarat primarul orașului Fălești, Alexandru Severin.
Muzeul de Istorie şi Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din Făleşti este un monument de arhitectură de importanţă naţională pentru Republica Moldova. Acesta va fi reparat şi dotat cu echipament modern.
„Clădirea nu a fost reparată, reabilitată sau iniţiate careva lucrări de construcţie. Suntem în mare aşteptare şi cred că o să sporim, o să mărim numărul de vizitatori şi ca durabilitate, stabilitate ne dorim să avem un muzeu model”, a subliniat directorul muzeului, Rodica Railean.
Consiliul Raional Făleşti va beneficia de peste 700.000 de euro. La Iași, Uniunea Europeană va acorda un million de euro pentru lucrări.