Preoți din Iași, Suceava și Bălți au sfințit Cimitirul Eroilor Români de la Fălești, inaugurat cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Basarabiei de către Armata Română.
Evenimentul a adunat laolaltă personalități de pe ambele maluri ale Prutului, printre care pe Consulul General al României la Bălți, preoți și poliție, și a început cu intonarea imnurilor celor două state, „Deșteaptă-te, române!” și „Limba noastră”.
Astfel că, la 80 de ani de la eliberarea Basarabiei de către Armata Română, orașul Fălești s-a ales cu un loc de memorie deosebit.
„Ne-am adunat ca să onorăm acest cimitir care a fost edificat în numele eroilor români căzuți pentru eliberarea Basarabiei. Sunt bucuros că am izbutit, în detrimentul multor greutăți pe care le-am întâmpinat și mulțumim Ambasadei României în R. Moldova, oamenilor de bună credință care au donat din puținul lor. De la finele războiului și până astăzi, acest cimitir a fost în sufletul copiilor, nepoților, văduvelor care au pierdut apropiații în acest război”, a declarat vicepreședintele raionului Fălești, Veaceslav Tambur.
Acesta a acordat diplome de excelență mai multor persoane, inclusiv și Consulului General al României la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu, în semn de recunoștință pentru facilitarea creării parteneriatelor și contribuția adusă la construcția cimitirului închinat eroilor căzuți în luptele celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Reprezintă o deosebită onoare pentru mine, în calitate de reprezentant al Guvernului României, ca împreună cu Asociația Momentum și Episcopia de Bălți din cadrul Mitropoliei Basarabiei să fim parteneri la inaugurarea monumentului care semnifică restabilirea cimitirului și a troiței eroilor români dezrobitori din orașul Fălești. Pe acest loc s-a aflat cimitirul compus din 200 de morminte ale eroilor români căzuți în Al Doilea Război Mondial, inaugurat în 1943”, a subliniat Consulul.
Avocatul Iulian Rusanovschi a donat un monument în formă de cruce, care va aduce aminte urmaşilor de sacrificiul ostaşilor români.