Rectorii a două universități din România au primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Moldova, în semn de recunoaștere a contribuției definitorii la dezvoltarea relațiilor de cooperare academică între instituții. Este vorba despre Dan Cașcaval, rector al Universității „Gheorghe Asachi” din Iași și Valentin Popa, rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Ședința solemnă a Senatului UTM a fost deschisă de Viorel Bostan, rectorul acestei universități, care a subliniat numeroasele merite academice ale profesorului universitar, dr. ing. Dan Cașcaval, care îl înscriu pe actualul rector al Politehnicii ieșene în galeria personalităților de primă mărime a vieții universitare și a științei contemporane.
Totodată, rectorul UTM a subliniat contribuția omologului său ieșean la realizarea misiunii și strategiei UTM, care se constată inclusiv pe segmentul cooperării transfrontaliere în cadrul mai multor proiecte comune între cele două universități, finanțate prin Programul operațional comun România –Republica Moldova 2014-2020, precum și demararea instruirii în cadrul programului de master „Design și dezvoltare de produs”, realizat în colaborare cu Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, în baza Acordului de dublă-diplomă UTM-TUIASI, semnat pe 22 august 2018.
„Luând în considerare faptul că UTM este unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova care pregătește ingineri, aceștia fiind influențați în dezvoltarea lor profesională inclusiv de personalitatea şi activitatea domnului profesor Dan Cașcaval, rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, decernarea prestigiosului titlu de Doctor Honoris Causa este un omagiu binemeritat, adus unei personalități de excepție a zilelor noastre” a apreciat Viorel Bostan, rectorul UTM.
La rândul său, profesorul universitar Dan Cașcaval, rectorul al Universității „Gheorghe Asachi” din Iași a mulțumit „pentru onoarea, imposibil de redat în cuvinte, pe care mi-aţi făcut-o de a deveni membru al comunității UTM, o comunitate academică de elită şi o onoare care mă obligă şi care întărește legătura mea cu Politehnica de la Chișinău”.
Despre prof. univ., dr. ing. Valentin Popa, rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a vorbit prof. univ., dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov, președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România, care a acceptat în septembrie 2014 titlul de Doctor Honoris Causa al UTM, iar în iunie 2015 și funcția de președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională al UTM.
Astfel sursa a remarcat că Valentin Popa este inginerul, profesorul, cercetătorul, dar și politician al României, fost ministru al Educației Naționale în perioada ianuarie-noiembrie 2018, care a conferit o nouă dimensiune cooperării dintre UTM și USV.
Totodată, Ioan Vasile Abrudan, a mai punctat că de când a venit la cârma acestei instituții, în 2012, prof. univ., dr. ing. Valentin Popa, s-a condus de principiul că în lumea academică contemporană calitatea educației și cercetării este elementul care face diferența dintre universități. Astfel, printre multe altele, USV s-a impus plenar și pe plan internațional, implicându-se într-o serie de proiecte transfrontaliere, dar și în dezvoltarea de programe integrate cu dublă diplomă, organizate împreună cu universități din Republica Moldova, Ucraina și Spania.
La rândul său, Valentin Popa a declarat că „o parte din ceea ce este astăzi USV se datorează implicit Universității Tehnice a Moldovei – prin oamenii care au dezvoltat parteneriatul ce a condus la realizarea unor proiecte de succes, dar și prin numeroasele idei care au fost aplicate, plecând de la experiențele colegilor de la Chișinău”.
În context, profesorul, decorat anterior cu „Ordinul de Onoare” pentru merite în dezvoltarea și consolidarea colaborării dintre România și Republica Moldova în domeniul învățământului universitar, a mai menționat că, în calitate de rector al USV, a încurajat mereu colegii să susțină toate inițiativele comunității academice de la Chișinău, dar și să se implice în aprofundarea cooperării între USV și UTM.