Organizația Internațională a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est va susține clasele bilingve româno-franceze din Republica Moldova. În acest sens, la Chișinău a avut loc semnarea Convenției de Parteneriat privind redinamizarea Proiectului claselor bilingve între ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, și șeful Rerezentanței organizației, Eric Poppe.
În cadrul întrevederii, ministrul Topală a amintit acțiunile desfășurate cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei: susținerea implementării în continuare a Proiectului Claselor bilingve; desfășurarea activităților de formare a profesorilor de limbă franceză; acordarea burselor de masterat și doctorat în domeniul limbii franceze; dotarea bibliotecilor școlare cu manuale de limbă franceză; realizarea proiectelor de cercetare, dezvoltare și inovare în comun de către organizațiile de profil din Moldova și cele din Europa Centrală și Orientală sau din alte regiuni membre ale AUF, precum și organizarea de programe de mobilitate a cercetătorilor.
„Scopul nostru este de avansa acțiunile de consolidare a Francofoniei nu doar în cadrul Proiectului claselor bilingve, dar și în cadrul altor proiecte în domeniile educației și cercetării. Mizăm pe suportul MEC în atingerea obiectivelor pe care ni le propunem, iar colaborarea noastră se va amplifica în perioada imediat următoare”, a subliniat șeful Reprezentanței Organizației Internaționale a Francofoniei pentru țările Europei Centrale și de Est, Eric Poppe.
Convenția de Parteneriat privind redinamizarea Proiectului claselor bilingve a fost semnată la Chișinău, pe 2 septembrie 2021, în cadrul vizitei în R. Moldova a ministrului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, Jean-Ives Le Drian.
În prezent, în Republica Moldova limba franceză este studiată în 987 de școli de către circa 127.823 de elevi. În învățământul superior, franceza ca specialitate se studiază în 8 instituții de învățământ de către circa 350 de studenți.