Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi organizează Ediţia a XVI-a a Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugen Coşeriu centenar”, eveniment realizat cu susţinerea Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din Guvernul României.
Lucrările Colocviului încep vineri, 24 septembrie, în Sala Senatului, Universității de Stat din Moldova, la ora 10,00, cu mesajele de salut adresate participanţilor din partea:
- rectoratului Universităţii de Stat din Moldova – Igor Şarov, conf. univ.
- Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova – conf. univ., Secretar de Stat Adriana Cazacu
- Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova – Adrian Dupu, Secretar de Stat
- Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău – Valeriu Matei, academician
- fondatorilor colocviului – Sanda Maria Ardeleanu, DHC al USM, prof. univ., Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava
- Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava – Mircea A. Diaconu, prof. univ.
- Universităţii Naţionale „Yurii Fedkovici”, Cernăuţi – Lora Bostan, prof. univ.
- directorului Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” Maria Şleahtiţchi, conf. univ.
Intrarea publicului în sala va fi liberă, in conformitate cu legislaţia privitoare la pandemia COVID 19 din Republica Moldova.
Eugeniu Coşeriu s-a născut în anul 1921, în comuna Mihăileni, judeţul interbelic Bălţi, România, astăzi în Republica Moldova. A absolvit liceul „Ion Creangă” din oraşul Bălţi, apoi şi-a continuat studiile în filologie la universităţile din Iaşi şi Roma, după care a studiat filosofie la Universitatea din Milano.
Fondatorul primei şcoli lingvistice din America de Sud şi al Şcolii lingvistice de la Tübingen, părinte a ceea ce azi se numeşte lingvistica integrală, Eugeniu Coşeriu s-a impus la nivel mondial în elita lingvisticii moderne, devenind unul dintre cei mai importanţi lingvişti ai secolului XX. A fost Doctor Honoris Causa a aproape 50 de universităţi din întreaga lume, membru al mai multor academii, între care menționăm Academia Regală a Spaniei, Academia de Limbă din Chile, Academia Regală a Norvegiei, Academia de Ştiinţe din Milano, Academia Bavareză din München, Academia Europeană din Londra (European Academy of Sciences), Academia de Ştiinţe din Heidelberg, Academia Româno-Americană etc.
A publicat zeci de volume şi sute de studii, traduse în foarte multe limbi, inclusiv în finlandeză, cehă, rusă şi japoneză, şi a lăsat şi o impresionantă operă în manuscris. Arhiva E. Coșeriu de la Universitatea „Karl Eberhard” din Tübingen, inaugurată în anul 2005, a început publicarea unor opere magistrale inedite.