Stema Moldovei medievale a fost reinstalată pe zidul Cetății Albe sâmbătă, în ajunul Zilei Municipalității Belgorod-Nistrovschi (Ucraina), numele actual al orașului Cetatea Albă din provincia istorică românească Bugeac, notează Basilica.ro.
În 1848, autoritățile țariste sustrăseseră stema de deasupra intrării vestice a fortăreței rectitorite de domnitorul Alexandru cel Bun.
Inițiativa reinstalării ei pe zidurile Cetății Albe aparține arheologului Andrei Krasnojon, profesor la Universitatea Pedagogică „Ușinski” din Odesa și reprezentant în Consiliul Local al Regiunii Ucrainene Odesa.
Profesorul a declarat sâmbătă, în prezența primarului Cetății Albe, că reinstalarea stemei este „un dar pentru contemporani și un omagiu adus memoriei istorice”.
În 2013, Andrei Krasnojon a descoperit și pisania Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare de la 1475 de pe Poarta Chilia a cetății, ascunsă de sovietici timp de 60 de ani dincolo de Bug, în muzeul de istorie din Herson, Ucraina. O copie a acesteia a fost instalată la locul vechi, de-asupra porții de intrare.
„În istoria noastră națională această pisanie va rămâne pe veci imortalizată pe documentul cel mai important din istoria românilor basarabeni – Actul Unirii Basarabiei cu Țara de la 27 martie 1918”, a scris pe Facebook de Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.
Cetatea Albă a făcut parte din Principatul Moldovei începând din 1359. A fost lărgită și reconsolidată de Domnul Alexandru cel Bun al Moldovei în 1407 și de Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare în 1440. În 1484, a fost cucerită de otomani. Provincia Bugeac a fost turcească până în 1812, când au preluat-o rușii împreună cu restul Basarabiei. Între 1856 și 1878, o bună parte a ei – județele Cahul, Bolgrad și Ismail – a redevenit românească.
În 1918 Bugeacul a trecut integral în componența României, dar în 1940 a fost anexat de Uniunea Sovietică, care l-a atribuit Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Între 1941 și 1944 Bugeacul a reintrat în componența României, dar în 1944 a fost din nou ocupat de sovietici. În 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice, provincia a rămas ca parte componentă a Ucrainei.