Toate instituțiile UE vor continua să își respecte angajamentele de asociere politică și integrare economică în relație cu Republica Moldova, stipulate în Acordul de Asociere. Declarația a fost făcută de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, după o întrevedere cu Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, care a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles.
Potrivit șefului diplomației europene, UE sprijină cu putere agenda ambițioasă de reforme a Guvernului R. Moldova, în special în domeniul justiției și combaterii corupției.
„Este important ca aceste reforme să fie durabile și să atingă obiectivele propuse. Comisia Europeană s-a angajat să ofere sprijin financiar pentru implementarea lor”, a mai adăugat Josep Borrell.
La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a remarcat că vizita sa la Bruxelles are menirea să relanseze dialogul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
„Parteneriatul nostru este unul puternic, dar cred că este loc pentru o cooperare și mai profundă și pentru legături politice, economice și sectoriale mai puternice. Sunt convinsă că acest parteneriat este cheia prosperității R. Moldova și sper că vom continua să consolidăm cooperarea. Am discutat cu Înaltul Reprezentant Borrell agenda reformelor în care este angajată Republica Moldova. În lunile următoare ne vom concentra asupra: continuării reformei sistemului de justiție și a luptei împotriva corupției; gestionarea pandemiei COVID-19; promovarea redresării economice și a condițiilor pentru creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă; consolidarea instituțiilor statului și reziliența țării. Mă bucur foarte mult că UE sprijină R. Moldova pe fiecare dintre aceste priorități”, a punctat premierul R. Moldova.
Referindu-se la planul UE pentru redresarea economică a Republicii Moldova, ce prevede finanțări de până la 600 milioane euro, Natalia Gavrilița a subliniat că „acest sprijin este esențial pentru a menține economia Republicii Moldova funcțională și rezistentă”.
Totodată, premierul R. Moldova a mai remarcat că se va concentra în continuare pe buna guvernare, pe consolidarea capacității instituționale, dar și pe securitate, exprimându-și bucuria că „există deschidere din partea UE pentru a actualiza dialogul de securitate și cooperarea cu Republica Moldova”.