În acest an, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău aniversează 100 de ani de la înființarea Teatrului Național Chișinău, aceasta fiind prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia și nava pilot a spațiului cultural dintre Prut și Nistru.
Teatrul Național Chișinău, predecesorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a fost inaugurat oficial la 6 octombrie 1921, fiind creat printr-o Hotărâre de guvern semnată de ministrul Cultelor și Artelor, Octavian Goga, la inițiativa unui grup de fruntași ai vieții publice locale.
„Teatrul românesc, cu trupe care au încercat să creeze un teatru de repertoriu, precum și turneele trupelor românești de peste Prut au început imediat după semnarea actului Unirii. Astfel, în 1919, a fost înființată Compania dramatică română de propagandă culturală în Basarabia, iar în 1920 – Teatrul Popular. Problema deschiderii unui teatru în limba română a fost discutată în Sfatul Țării cu puțin timp înainte de Unire, la 14 martie 1918. În ianuarie, la invitația deputaților din Sfatul Țării la Chișinău a venit în turneu Teatru Național din Iași, în trupa căruia erau și artiști de la Naționalele din București și Craiova. Directorul teatrului era Mihail Sadoveanu”, își amintește Petru Hadârcă, director general al Teatrului Național.
Casa de Producție TVR invită românii de pe ambele maluri ale Prutului să urmărească duminică, 10 octombrie, la ora 23,00*, pe TVR Moldova „Carnavalul”, coproducție Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și TVR.
„Piesa este o adaptare dupa D’ale…. Personajele din momente și schițe joacă în sală și pe scenă, integrându-se în spectacol. În final moartea lui Nenea Anghelache, care este coborât din laț și îngrămădit într-un tomberon de gunoi, adună toate personajele piesei la rampă. Tragedia și comedia se împletesc și oferă o imagine a vieții ce poate fi suportată cu ajutorul teatrului și al spectacolului. Sala este pentru extratextul piesei (din momente si schițe)” (Andrei Măgălie)