România a reiterat poziția sa privind susținerea unei reglementări cuprinzătoare, pașnice și durabile a dosarului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european.
Declarații în acest sens au fost făcute de Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Thomas Mayr-Harting, Reprezentant Special pentru procesul reglementării transnistrene al Președintelui în exercițiu al OSCE.
Totodată, Bogdan Aurescu a exprimat speranţa că vor putea fi înregistrate progrese pe dosarul transnistrean, inclusiv prin reluarea în acest an a negocierilor în format „5+2”.
De asemenea, oficialul a arătat că, la inițiativa sa, susținută de alți 10 miniștri europeni de externe, România a promovat activ tema conflictelor prelungite și la nivelul UE, iar subiectul a fost inclus pe agenda Consiliului Afaceri Externe, fiind urmat de turneul său în Caucazul de Sud, din luna iunie, împreună cu miniștrii austriac și lituanian de externe. În acest cadru, ministrul Aurescu și ambasadorul Mayr-Harting au avut un schimb detaliat de opinii asupra perspectivelor dosarului transnistrean și diverselor sale componente, inclusiv prin prisma contribuției pe care UE o poate aduce procesului de soluționare.
Cu prilejul vizitei la București, ambasadorul Thomas Mayr-Harting a avut consultări și cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu, cu accent pe perspectivele reluării dialogului în formatul „5+2”.
Partea română a subliniat importanța formatului „5+2”, singurul mecanism de soluționare care este sprijinit de comunitatea internațională și care poate genera o reglementare cuprinzătoare, în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Vizita ambasadorului Thomas Mayr-Harting la București a avut loc ulterior deplasării la Chișinău, la 6 octombrie 2021, în cadrul delegației conduse de Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Suediei.