Republica Moldova poate să achiziționeze gaze din orice parte a lumii. Declarația a fost făcută de Ion Sterian, directorul general al Transgaz, care a subliniat că programul de investiții al acestei companii în Republica Moldova a fost finalizat, după cum a promis.
Potrivit sursei, toată infrastructura gazieră din România este gata pentru a livra gaze în Republica Moldova.
„Gazoductul Iași-Ungheni e finalizat integral, cu toate legăturile aferente. Gazoductul Onești-Gherăești-Lescani, cu cele două stații de comprimare, s-a finalizat și este funcțional. Așteptăm ca furnizorii să nominalizeze volumele de gaze pe care să le putem transporta în Republica Moldova”, a spus Ion Sterian în cadrul evenimentului Abordare regională: Chișinău 2021, organizat de Energynomics, citat de mold-street.com.
Astfel, directorul general al Transgaz a subliniat că, începând cu data de 29 septembrie 2021, „Republica Moldova poate să-și achiziționeze gaze din orice parte a lumii”.
Potrivit lui Sterian, sunt două stații de comprimare care vor prelua gazele din Marea Neagră, dar există probleme la conexiunea cu celelalte surse diversificate din coridorul sudic, inclusiv cu Turkish Stream.
„Cu tristeţe aflu că lucrările la interconectorul dintre Bulgaria şi Grecia decurg foarte lent, deşi trebuiau finalizate de câţiva ani şi ar fi oferit inclusiv Republicii Moldova accesul la surse diversificate prin Coridorul Sudic, din TAP, Tanap, Coridorul Caspian şi Perimetrul Şah Deniz 2. Era bine să avem aceste surse, pentru România, Republica Moldova şi pentru celelalte ţări central-europene”, a mai spus directorul Transgaz.
Totodată, Ion Sterian a dat asigurări că de la 1 octombrie 2021 gazoductele Oneşti-Gherăeşti-Leţcani şi Iaşi-Ungheni-Chişinău sunt gata de activitate, cu acorduri de interconectare, „cu absolut toate cele necesare„.
„Aşteptăm doar ca furnizorii să nominalizeze punctele de ieşire din România şi de intrare în Republica Moldova, cu volume de gaze pe care să putem transporta în Republica Moldova„, a menţionat şeful Transgaz
Gazoductul finalizat de Transgaz poate transporta până la 6,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, acoperind necesarul Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană.
Amintim că în prezent Republica Moldova se confruntă cu un deficit de gaze estimat la circa o treime din necesarul de consum. Anterior vicepremierul Andei Spînu a declarat că R. Moldova poate importa gaze prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău din România sau altă ţară, doar că totul va depinde de cost.