Viticultorii din satul Mileştii Mici, raionul Ialoveni, au exportat primul lot de struguri din acest an către consumatorii din Statele Unite ale Americii. Agricultorii sunt mândri de această realizare, mai ales că, pentru a fi eligibili la export peste ocean, au trebuit să îndeplinească mai multe norme înalte de calitate, notează TVR Moldova.
Primul export pe care l-au făcut viticultorii din raionul Ialoveni peste ocean a fost în 2019, iar acum, peste doi ani, aceștia reiau colaborarea cu americanii. În total, vor exporta peste 80 de tone de struguri, la un preţ de circa 1 dolar pentru un kg.
„Noi am fost foarte mult timp catalogaţi ca struguri de sortul 2 şi asta ne afectează pentru că nu avem preţuri bune, dar la noi cheltuielile sunt foarte mari. Sine-costul producţiei e mare, investim în fiecare an”, a declarat viticultorul Maria Vidrașcu.
Şi de aici a pornit totul. Maria Vidraşcu, împreună că alţi agricultori din cooperativa sa, şi-a setat obiectivul să schimbe această percepţie. Au lucrat intens la ridicarea nivelului de calitate, iar rezultatele nu s-au lăsat mult aşteptate. În 2019, au reuşit să exporte peste ocean, în SUA, primul lot de struguri, soiul „Moldova”.
„Importatorii sunt tot nişte moldoveni care s-au stabilit în SUA şi au fost foarte bucuroşi că au putut la concetăţenii noştri să le ofere strugurii „Moldova”. Toţi au scris pe Facebook, mâncau strugurii şi spuneau că se simt ca acasă. Şi iată, anul acesta am reluat exporturile. Aseară am trimis primul container, sperăm să ajungă cu bine”, povestește aceasta.
Pentru a putea exporta în Statele Unite ale Americii, viticultorii au respectat regulile obligatorii. Cooperativa este formată din 5 producători agricoli care deţin 42 de hectare de viţă de vie. Anual, compania produce circa 800 de tone de struguri. Majoritatea sunt exportaţi în SUA, Polonia, Croaţia sau România.