O echipă de medici din Republica Moldova a plecat luni,18 octombrie 2021, în România pentru a oferi ajutor colegilor de peste Prut în lupta cu pandemia de COVID-19.
Astfel, 22 de medici și 10 paramedici din Republica Moldova se vor afla, până pe 31 octombrie 2021, într-o misiune umanitară la spitalul modular COVID de la Lețcani, județul Iași, acolo unde vor munci alături de colegii din România.
Decizia vine după ce situația pandemică din România s-a agravat în ultimele zile, țara fiind în prezent pe primul loc în lume după numărul de decese zilnice cauzate de COVID -19.
„În această situație extrem de gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest simbolic, deoarece înțelegem că e necesar de a uni forțele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea și responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană. Cu această ocazie, țin să mulțumesc încă o dată că de la începutul crizei pandemice, România a susținut constant Republica Moldova atunci când ne-a fost greu”, a declarat Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, în cadrul ceremoniei de detașare a medicilor din Republica Moldova.
La rândul său, Ala Nemerenco, ministrul Sănătății, a subliniat că această acțiune este un mod de a manifesta recunoștință României pentru sprijinul acordat în timpul pandemiei, atât prin donația de vaccinuri, echipamente medicale, cât și pentru echipa de medici din România care a fost într-o misiune în spitalele din Republica Moldova.
„Cred că în afară de a ne exprima recunoștința prin cuvinte, a venit timpul să o demonstrăm și prin fapte. Astfel, având în vedere situația de peste Prut, am luat decizia să trimitem împreună cu Ministerul de Interne două echipe de medici și paramedici ca să vină în ajutor. (…)Toți medicii, asistentele medicale posedă experiența necesară în secția terapia intensivă, de tratament COVID-19, astfel ca să poată fi de folos sistemului de sănătate din România în acest timp de restriște și cumpănă”, a punctat ministrul Sănătății de la Chișinău.
Prezent la eveniment, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, a mulțumit pentru acest gest, subliniind că sângele apă nu se face.
„Recunosc, sunt emoționat până la lacrimi de acest foarte frumos gest al dvs. Dați-mi voie ca în numele autorităților române să vă spun un mare mulțumesc, să vă spun că gestul dvs. făcut în aceste vremuri grele pentru noi, nu va fi uitat. Din păcate, România e acum pe un loc negativ, suntem pe primul loc în ceea ce privește bolnavii de COVID (…). Însă faptul că dvs. arătați solidaritate și dați dovadă de empatie față de noi, cei din România, demonstrează o dată în plus, dacă mai era nevoie, că sângele apă nu se face. Vă mulțumim mult pentru acest gest frumos pe care-l faceți pentru noi. Vă doresc să vă întoarceți sănătoși din România și vă asigur că și România, a fost, este și va fi întotdeauna alături de dvs.”, a menționat ambasadorul Daniel Ioniță.
Lucrătorii medicali care au plecat în misiune în România au experiență în tratarea pacienților cu COVID-19, majoritatea activând în secțiile de terapie intensivă. Aceștia fac parte din echipele medicale din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău, spitalelor raionale Glodeni, Dondușeni și Stefan Vodă. Cei 10 paramedici SMURD care pleacă la Iași sunt angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, subdiviziunile Chișinău și Bălți. Întreaga echipă va fi însoțită de trei autospeciale din Chișinău, Bălți și Ungheni.