România poate furniza gaze Republicii Moldova prin gazoductul Iași-Chișinău, care este pe deplin funcțional. Declarația a fost făcută de Elisabeta Ghidiu, directorul Departamentului strategie și management corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz.
Potrivit sursei citate, conducta din România va putea pompa zilnic cantitatea de gaze care va fi suficientă pentru acoperirea necesităților Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene.
„Gazoductul Ungheni-Chișinău, în lungime de 120 de kilometri, la care lucrările de construcție au fost finalizate anul trecut, a fost operaționalizat și pus în funcțiune începând cu 1 octombrie 2021. În septembrie anul acesta, Transgaz a terminat și lucrările de dezvoltare din nord-estul țării, respectiv gazoductul Onești-Gherăești-Lețcani, plus cele două stații de comprimare aferente acestuia, o investiție în valoare de circa 173 milioane euro, și astfel conducta Ungheni-Chișinău este funcțională de la 1 octombrie. Ea poate transporta până la 6,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, cantitate care poate acoperi necesarul de consum al Republicii Moldova fără zona Transnistriei. Așteptăm și noi ca furnizorii să nominalizeze volumele de gaze pe care să le putem transporta către Republica Moldova. Noi, ca operator de transport și sistem, suntem pregătiți pentru asta”, a menționat Elisabeta Ghidiu citată de profit.ro.
Capacitatea instalată a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău este de 1,5 mlrd. metri cubi pe an. R. Moldova consumă aproximativ 2,8 mlrd. de metri cubi de gaz pe an, dintre care doar 1,1 mlrd. reprezintă consumul malului drept.
Amintim că Republica Moldova se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât după începutul anului.
Guvernul R. Moldova a anunțat pe 19 octombrie, că începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative și, în același timp, continuă negocierile cu concernul rus Gazprom. Pe 22 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a votat instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile în contextul crizei gazelor. Iar astăzi, statul a efectuat prima achiziție de gaze naturale din alte surse decât cele din Rusia.