Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei și Institutul de Geologie și Seismologie din R. Moldova, au organizat ședințe de management și de lucru în cadrul proiectului transfrontalier „Rețele integrate de management a riscului de hazard”.
Evenimentul a avut loc în perioada 22-23 octombrie și face parte din cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, Prioritate 4.2 – Suport pentru activități comune de prevenire a dezastrelor naturale și create de om, precum și acțiuni comune în timpul situațiilor de urgență – 2014-2020.
Ședințele de management și de lucru au fost axate pe corelarea hărților de inundații, hărți de alunecări de teren, realizarea ghidului din zona test orașul Ungheni cu zona test comuna Ungheni din România. S-a discutat despre modul de informare a beneficiarilor finali ai proiectului HAZARM – populația de pe ambele maluri ale Râului Prut din zonele de risc la inundații, la cutremur, la alunecări de teren, dar și despre recomandările care urmează a fi transmise administrațiilor și autorităților publice locale și centrale România-Republica Moldova.
Vizita la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași a inclus și o ședință importantă cu administrația Facultății Construcții și Instalații, în cadrul căreia decanul, prof. univ., dr. hab. Dorina-Nicolina ISOPESCU, și Eduard ANTOHIE, director de Departament de Beton, Materiale, Tehnologie și Management, au apreciat inițiativa UTM privind cooperare în viitor în aspecte precum diploma dublă, doctorat prin cotutela, mobilități academice ERASMUS+KA1 etc.
Inițiativa comună a celor două universități ridică colaborarea dintre Facultatea Construcții și Instalații și Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru de la UTM la un nivel superior de recunoaștere a performantelor de calitate în activitatea de transfer de cunoștințe și tehnologie către noile generații de specialiști, misiunea principală a existentei și colaborării de prezent și viitor.
Întâlnirile au fost organizate la inițiativa liderului de proiect HAZARM, Alina Mihaela NICUȚĂ PRECUL, șef lucrări, dr., Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași.
De la Universitatea Tehnică a Moldovei a participat conf. univ., dr. Livia NISTOR-LOPATENCO, manager de proiect, decan FCGC, conf. univ., dr. Vasile GRAMA, cercetător științific în cadrul proiectului, însoțiți de conf. univ., cercetător Igor NICOARĂ, directorul Institutului de Geologie și Seismologie.