Republica Moldova și gigantul rus Gazprom au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește prelungirea contractului de livrarea a gazelor naturale, în urma unor negocieri de trei zile la Sankt Petersburg.
Potrivit Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale de la Chișinău părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.
„În baza înțelegerii urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.
În octombrie Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață”, a mai informat sursa citată.
Amintim că Republica Moldova s-a confruntat cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la finele lunii septembrie, acesta fiind prelungit pentru luna octombrie la prețul de 780 de dolari pentru mia de metri cubi, de aproape cinci ori mai mult decât media plătită anul trecut.
În ciuda prețului ridicat, Gazprom a redus semnificativ livrările către Republica Moldova, Guvernul de la Chișinău fiind nevoit să înceapă procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative.
În același timp, autoritățile R. Moldova au continuat negocierile „deloc ușoare” cu Gazprom. Astfel, gigantul rus a informat că va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale, doar dacă Chișinăul va achita datoria de circa 700 milioane de dolari.
La rândul său, Guvernul Republicii Moldova a solicitat un audit independent care să confirme respectiva datorie înainte ca să-și asume anumite angajamente și a optat pentru un contract de furnizare a gazelor naturale, similar celui utilizat în ultimii ani.