Republica Moldova se pregătește să treacă la pașapoartele din policarbonat, care vor fi cu 200 de lei mai ieftine, a anunțat directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, la o emisiune de la Jurnal TV.
Potrivit lui Mircea Eșanu, pașapoartele din policarbonat vor avea un cip încorporat, ca și în România.
„Acest model de realizare a pașapoartelor străine este folosit în 70% dintre țările care sunt membre ale Uniunii Europene. Riscul de a-l falsifica este aproape zero”, a subliniat Eșanu.
În prezent, Agenția Servicii Publice plătește o taxă de redevență (dreptul de utilizare Soft) unei firme puțin cunoscute pentru producerea pașapoartelor, care este de 13,6 euro pentru fiecare pașaport.
Directorul ASP a mai spus că costul real al producerii unui pașaport este de aproximativ 6 euro. Însă la această sumă se mai adaugă încă 13,6 euro, care se achită companiei străine. De exemplu, din 2017, R. Moldova a plătit în total aproape 800 mil. lei ($45 mil.) companiilor de licențiere, practic neștiind beneficiarii finali.
„Cu cât trecem mai repede la o nouă tehnologie pentru producerea pașapoartelor străine (policarbonat), cu atât mai curând vom rupe toate acordurile încheiate cu aceste companii”, a mai adăugat Eșanu.
El a vorbit despre costurile României pentru producerea pașapoartelor străine, unde redevențele nu depășesc 0,26 cenți în euro, în timp ce în R. Moldova această taxă este de 13,6 euro.
Din 2014, cuantumul taxei plătite sub formă de redevență pentru fiecare copie a pașaportului a fost de 13,6 euro. În 2000, această taxă era de 1,6 euro, iar în 2010 a fost majorată până la 6 euro. Companiile cărora le-au fost achitate redevențe în tot acest timp au avut jurisdicția statelor Israel, Lituania și Bulgaria.