De câțiva ani, la 30 octombrie, pe 6 iulie și în alte zile, Asociația Frăția Ortodoxă „Paisie Velicicovschi”, se adună la Piatra comemorative instalată pe locul gropilor comune din curtea fostului NKVD, la intrarea în parcul Valea Morilor din Chișinău.
Mihai Popescu, reprezentantul Asociației „Paisie Velicicovschi”, povestește într-un interviu pentru Radio Chișinău că această acțiune se desfășoară din anul 2017, în preajma gropilor unde au fost aruncate cadavrele a zeci de victime executate de regimul bolșevic în 1940.
„Această inițiativă a început în anul 2017, când am aflat de locul fostului comisariat bolșevic, ce se afla într-o clădire de la intrarea in parcul Valea Morilor. Acolo au fost executate zeci de victime, din Chișinău și din alte localități, care au fost ulterior îngropate într-o groapă comună”, a subliniat acesta.
Mihai Popescu a mai adăugat că aceasta nu este o acțiune politică, fiind pomenite victime de diferite naționalități și categorii sociale – foști militari în armata țaristă, membri ai partidelor politice române, preoți, studenți, intelectuali.
„Numele persoanelor care au fost omorâte mișelește și aruncate în aceste gropi comune, găsite apoi de Armata Română în 1941 și reînhumate, au fost descoperite în Arhiva Națională de către Mihai Tașcă, Igor Cașu și alți istorici. Doar câțiva dintre ei – Serghei Gherman, ofițer în armata lui Denikin, Leonid Anghelescu, român moldovean, ofițer al poliției române, Vladimir Nedzelschi, profesor de engleză, publicist și mulți alții. Această mașinărie totalitară nu făcea diferență că-i savant, om de cultură, student, muncitor – cei care aveau păreri diferite, erau executați, exterminați”, a menționat reprezentantul Asociației.
El a spus că împreună cu alți membri ai Asociației Frăția Ortodoxă „Paisie Velicicovschi”, care întrunește tineri, oameni de cultură, antreprenori, etc. comemorează aceste victime, deoarece în timpul sovietic exista frica de a vorbi despre acele evenimente și ele au rămas în mare parte necunoscute.
„Mulți dintre noi nici astăzi nu-și cunosc rudele, care au avut de pătimit în perioada comunistă, deoarece nu există familie în care cineva să nu fi pătimit din cauza represiunilor comuniste. Facem o rugăciune comună pentru ei, dar și pentru iertarea păcatelor acelor, cu concursul cărora s-au săvârșit crimele, deoarece urmașii au datoria de a se ruga și a-i pomeni pe înaintașii lor, de orice parte a baricadelor ar fi fost. Chiar daca nu au contribuit direct, unii, prin tăcere, sau aprobare tacită, s-au făcut părtași crimelor, deci avem datoria de a ne ruga pentru toți. Astfel sperăm să ne debarasăm de moștenirea trecutului și să ne schimbăm la nivelul mentalității, a faptelor și a inimii”, a mai afirmat Mihai Popescu pentru Radio Chișinău.