Aliații din NATO continuă să solicite Rusiei să-și retragă trupele din Republica Moldova în conformitate cu angajamentele sale internaționale. Declarația a fost făcută de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, care a mai specificat că în această parte a lumii nicio provocare nu este mai evidentă decât Federația Rusă.
Astfel, oficialul a subliniat că parteneriatul NATO-Republica Moldova durează de aproape 30 de ani și se bazează pe respect și beneficiu reciproc, trecând în revistă programele de cooperare bilaterală.
Totodată, Mircea Geoană a adăugat că NATO sprijină pe deplin independența, integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova, „iar cooperarea noastră se desfășoară cu respectarea în totalitatea a neutralității constituționale a acestui stat”.
„În această parte a lumii nicio provocare nu este mai evidentă decât Federația Rusă. Rusia întreprinde acțiuni agresive împotriva vecinilor săi, încearcă să intervină și să deturneze sensul democrațiilor noastre și își continuă consolidarea militară masivă. Rusia folosește presiunea economică, inclusiv furnizarea de energie, propaganda și dezinformarea, precum și forța militară în încercarea de a-și influența vecinii. De aceea consolidarea rezilienței, combaterea dezinformării, continuarea întăririi instituțiilor statului R. Moldova și efortul perseverent de combatere a corupției reprezintă câteva măsuri de a răspunde acestor provocări și presiuni. Ca și în Ucraina sau Georgia, Rusia menține trupe în Republica Moldova fără acordul Guvernului RM. Aliații din NATO continuă să solicite Federației Ruse să-și retragă trupele în conformitate cu angajamentele sale internaționale. Timpul zonelor de influență a trecut demult în Europa. Susținem cu tărie dreptul tuturor statelor, inclusiv al R. Moldova, de a face alegeri independente privind politica externă și de securitate, libere de presiuni sau constrângeri externe”, a punctat secretarul general adjunct al NATO.
De asemenea, Mircea Geoană și-a exprimat speranța că parteneriatul dintre Republica Moldova și NATO va deveni din ce în ce mai solid în anii și deceniile care vor urna.
„Parteneriatul nostru vizează, în cele din urmă, îmbunătățirea vieții cetățenilor R. Moldova și consolidarea capacității acestui stat de a se proteja împotriva atacurilor și riscurilor de orice fel. Vrem să ajutăm țara dumneavoastră să fie mai protejată, mai puțin amenințată și mai puțin vulnerabilă. Vrem să vedem Republica Moldova devenind mai prosperă, tot mai democratică și tot mai ancorată în lumea de valori pe care le împărtășim. NATO susține pe deplin o R. Moldova stabilă și sigură”, a afirmat oficialul în cadrul conferinței „Perspective pentru parteneriat și securitatea prin cooperare în agenda NATO 2030”, desfășurate la Chișinău.
Amintim că armata rusă nu s-a retras din stânga Nistrului nici până astăzi, așa cum urma să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul, în 1999.
Astfel, Rusia menține în regiunea transnistreană a R. Moldova circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.