Dificultățile întâmpinate de Republica Moldova în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz natural reprezintă un studiu de caz pe tema acțiunilor hibride împotriva țărilor din regiunea Mării Negre, a declarat ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, în cadrul unui interviu pentru grupul de reflecție Atlantic Council, notează Umbrela Strategică.
Ministrul a vorbit despre amenințările în domeniul securității cu care se confruntă statele aliate și partenere NATO din zona pontică, menționând în acest sens conflictele „înghețate” din Georgia, Ucraina și Republica Moldova, dar și insecuritatea energetică.
„Am neglijat – ne-am obișnuit cumva cu aceste conflicte prelungite”, a afirmat ministrul Aurescu, adăugând că „unii le numesc înghețate, dar nu sunt înghețate.
„Ceea ce este înghețat este soluția acestor conflicte. Conflictele sunt acolo, soluționarea lor este amânată (…) Trebuie să rezolvăm aceste conflicte dacă vrem să avem un climat de securitate mai bun în regiunea Mării Negre”, a subliniat șeful diplomației de la București.
Aurescu a menționat că, alături de diplomați din alte state membre UE, a Uniunii Europene să se implice în eforturile de soluționare ale acestor conflicte „înghețate”.
„Pe lângă conflictele prelungite, cred că este important să abordăm domeniul securității energetice în regiune. Am fost martorii crizei gazului din Moldova – care a fost foarte îngrijorătoare – cred că este un fel de studiu de caz privind acțiunile hibride împotriva unei țări din regiune”, a explicat Aurescu.
Ministrul a adăugat că este necesar ca statele din regiune să fie ajutate pentru a putea face unor astfel de provocări, în special din punct de vedere economic.
Aurescu a adăugat că „prezența militară americană în regiune, atât ca trupe, cât și ca echipament, trebuie crescută, nu doar în România, dar cred că și în partea sudică a Flancului estic”.
Prețul gazului în Europa s-a dublat în ultimele două luni, de la 515 de dolari pe mie de metri cubi la începutul lunii august, la peste 1.200 de dolari pe mia de metri cubi pe 1 octombrie. Criza energetică din Europa nu a ocolit nici România, iar analiștii estimează că situația nu se va ameliora în următoarele luni.
Presa europeană a indicat că una dintre cauzele crizei ar fi aceea că rușii de la Gazprom ar fi restricționat livrările de gazele naturale spre Europa, scopul fiind acela de a presa liderii europeni să aprobe funcționarea controversatului gazoduct Nord Stream 2.
Corporația rusă de stat a catalogat drept absurde aceste afirmații, susținând că, în primele nou luni ale acestui an, exporturile sale de gaz natural în afara fostei Uniuni Sovietice au fost cu 15% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, fiind cel mai ridicat volum al exporturilor după anul 2018. De asemenea, gigantul rus a transmis că a crescut livrările de gaz natural către România cu 305,6% în intervalul ianuarie-septembrie 2021.