Guvernul Republicii Moldova va acorda compensații în valoare de 1,6 miliarde de lei moldovenești, bani destinați pentru extinderea ajutorului pentru perioada rece a anului, pentru compensarea creșterii de tarif la gazele naturale, dar și pentru scumpirea energiei termice.
Anunțul a fost făcut de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, care a vorbit despre programul de sprijin adresat cetățenilor R. Moldova, în urma creșterii de 2,4 ori a tarifelor la gazele naturale.
„Acest program de compensații are trei elemente. În primul rând, extindem programul de ajutor pentru perioada rece a anului, ceea ce ne va costa suplimentar 523 de milioane de lei. În al doilea rând, compensăm creșterea tarifului la gazele naturale, ceea ce va costa suplimentar bugetul de stat 770 de milioane de lei. În al treilea rând, compensăm creșterea tarifului agentului termic, ceea ce va constitui 340 de milioane de lei. În total, astăzi anunțăm acest pachet de compensare pentru cinci luni, adică din noiembrie 2021 până în martie 2022, estimat la 1,6 miliarde de lei”, a menționat șefa Guvernului de la Chișinău.
Astfel, Natalia Gavrilița a explicat că ajutorul pentru perioada rece a anului va fi majorat de la 500 la 700 de lei lunar, iar numărul beneficiarilor va crește cu 88 de mii de familii față de anul trecut, ajungând astfel până la 300 de mii de familii.
„Dacă este să vorbim despre compensarea creșterii tarifelor la gazele naturale și căldură, de ea se vor bucura toți consumatorii casnici. Este vorba despre 746 de mii de familii. Compensația va fi graduală, în dependență de consum. Vom compensa parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu două treimi din creșterea naturală a costurilor, adică cu maximum 450 de lei pe lună, iar pentru consumul de gaze compensația vine în două trepte. Pentru primii 50 de metri cubi de gaz, compensăm 4,3 lei din tarif, iar pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi – vom compensa 3,2 lei pentru metrul cub. Asta înseamnă că, pentru consumatorul casnic, primii 50 de metri cubi vor costa 6.8, iar următoarea cantitate de 100 de metri cubi va costa 7,9 lei pe metru cub”, a subliniat premierul R. Moldova.
Potrivit Nataliei Gavrilița, R. Moldova nu este singură în fața acestei crize fără precedent. Astfel, Uniunea Europeană a acordat un grant de 60 de milioane de euro pentru a gestiona criza energetică, iar celelalte resurse necesare pentru compensarea creșterii tarifului la gazele naturale vor veni de la alți partenerii externi.
Amintim că la 9 noiembrie, responsabilii de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din R. Moldova au anunțat că pentru luna noiembrie, cetățenii vor achita un tarif provizoriu de 10, 26 lei (fără TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale, în timp ce, până acum, aceștia au achitat doar 4,2 lei.