Opt centre medico-sociale din R. Moldova vor oferi servicii de telemedicină în cadrul unui proiect pilot unic, pus în aplicare de Caritas Cehia în parteneriat cu Asociația Homecare. Inițiativa are scopul de a spori accesul populației la servicii sociale și medicale de calitate prin prestarea consultațiilor medicale și de îngrijire de la distanță, adică online.
Implementarea serviciilor de telemedicină în cele 8 centre medico-sociale din R. Moldova va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și le va oferi șansa de a primi acces neîntârziat la o consultație sau la servicii de îngrijire atunci când au ei nevoie.
Pentru atingerea acestui scop, proiectul și-a propus echiparea centrelor medico-sociale cu tehnologia care le va permite oferirea serviciilor de telemedicină, instruirea personalul din cele 8 centre privind utilizarea echipamentelor de telemedicină și prestarea a circa 4000 de consultații pentru basarabeni.
Beneficiarii acestui proiect vor fi pacienții din Chișinău, Bălți, Dondușeni, Fălești, Ștefan-Vodă, Dubăsari, Vulcănești și Ocnița. În funcție de nevoia fiecărei persoane în parte, aceștia vor obține acces la servicii de îngrijire primară, asistență urgentă sau servicii de îngrijire paliativă și vor beneficia de consultații medicale de specialitate precum dermatologie, medicină internă, endocrinologie sau ședințe de consiliere psihologică.
Tele-asistența va fi oferită beneficiarilor prin intermediul platformei www.e-homecare.md, cu ajutorul unor dispozitive conectate la internet.
„Telemedicina este practicată de ani buni în țările europene precum Germania, Marea Britanie, Danemarca, România, mai ales atunci când e vorba de în îngrijiri medicale la domiciliu și este o soluție destul de accesibilă în zilele noastre care ar putea scurta mult timpul de așteptare pentru o consultație primară și ar permite o furnizare rapidă de cunoștințe medicale la distanță folosind tehnologia informației. Această soluție ar degreva sistemul medical primar, ar reduce esențial costul unor servicii medicale și ar permite statului să realoce resursele economisite spre alte direcții prioritare”, afirmă Tamara Adașan, directoarea Asociației „Homecare”.
Proiectul pilot, cu valoarea de 345.000 de euro, e finanțat de Agenția Cehă de Dezvoltare și urmează a fi implementat până la finele anului 2024 de Caritas Cehia în parteneriat cu Asociația Home.