România și Republica Moldova vor semna un memorandum de cooperare pentru a obţine mai uşor granturi europene destinate programelor de dezvoltare rurală. Perspectivele de revitalizare a economiei rurale au fost discutate în localitatea Vadul lui Vodă în cadrul unei reuniuni a grupurilor de Acţiune Locală de pe ambele maluri ale Prutului.
Potrivit Ministrului Agriculturii, Viorel Gherciu, odată cu semnarea memorandumului, Grupurile de Acţiune Locală formate din agenţi economici, asociaţii obşteşti şi instituţii de stat vor putea accesa mai uşor graturi mici care vor contribui esenţial la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor din satele Republicii Moldova.
„Se va examina posibilitatea implementării proiectelor privind acordarea de micro-granturi GAL-urilor din Republica Moldova, dar totodată şi implementarea proiectelor comune care să sprijine abordarea proiectelor LEADER în R. Moldova având la bază experienţa Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală din România Aceste acţiuni comune vor fi conturate într-un memorandum”, a subliniat acesta pentru TVR Moldova.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală din România, Alexandru Potor, a subliniat că o cooperare mai strânsă va da impuls dezvoltării rurale de pe ambele maluri ale Prutului.
„Este momentul oportun al cooperării noastre. La nivel European se dau ultimele retuşuri ale regulamentului privitor la politica agricolă comună de unde provin mulţi bani de finanţare a GAL-urilor, zonelor rurale. Această colaborare va fi fără îndoială în beneficiul României şi a R.Moldova”, a declarat Potor.
S-a vorbit şi despre premisele de cooperare în domenii noi.
„Sunt domenii sensibile în care am vrea să cooperăm, energia regenerabilă, utilizarea biomasei, ambele ţări se bucură de resurse care pot fi puse în valoare. Există şi un domeniu foarte important, alimentarea ambelor ţări de resurse cu proteină vegetală, tot ce-i legat de producţia de soia, lucernă”, a mai adăugat preşedintele Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală din România.
În Repubica Moldova sunt 32 de Grupuri de Acţiune Locală care au reuşit să implementeze, timp de 3 ani, aproape o mie de micro-proiecte pentru dezvoltarea localităţilor rurale.
Tot cu sprijinul Grupurilor de Acţiune Locală, în multe localităţi din Republica Moldova au fost dezvoltate servicii de care au nevoie locuitorii din zonele rurale. În satul Calfa, din Anenii Noi, prin accesarea unui micro-proiect a fost deschisă o spălătorie publică, de ale cărei servicii beneficază bătrânii şi familiile nevoiaşe din localitate.
Anul viitor, în Republica Moldova vor fi create încă 15 Grupuri de Acţiune Locală, care vor cuprinde 739 de localităţi rurale şi 12 oraşe cu o populaţie de până la 12.000 de locuitori.