Cincizeci și două de bunuri, în valoare de peste 486 de milioane de lei moldovenești, care aparțin lui Vlad Plahotniuc, rămân sub sechestru.
Anunțul a fost făcut de Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova după ce Înalta Curte a declarat inadmisibile solicitările avocatului acestuia, care a cerut instanței supreme să se pronunțe pe marginea unor pretinse încălcări, admise de către organele statului în raport cu beneficiarul efectiv al bunurilor sechestrate.
Autorul celor 12 sesizări a invocat că normele contestate permit aplicarea sechestrului pe bunurile unor persoane care nu au vreun statut în cauza penală în care se solicită aplicarea sechestrului. În sesizări s-a menționat că aceste prevederi încalcă dreptul persoanei de acces liber la justiție, dreptul de a-și cunoaște drepturile și îndatoririle și dreptul de proprietate. Însă, Curtea Constituțională a R. Moldova a considerat toate sesizările, depuse de avocatul lui Vlad Plahotniuc, inadmisibile.
Precizăm că Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, o subdiviziune specializată din cadrul CNA, a indisponibilizat 52 de bunuri, ce ar aparține lui Vlad Plahotniuc, în baza delegațiilor procurorilor, în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică frauda bancară. Printre acestea se numără 11 automobile, 11 imobile, o încăpere nelocativă, 5 capitaluri sociale, 17 construcții locative și nelocative, dar și 4 conturi bancare. Din numărul total de bunuri, sechestrate de ARBI, 41 au fost identificate pe teritoriul R. Moldova, iar alte 11 în străinătate, dintre care în Elveția (7), Franța (1) și în România (3).
ARBI precizează că procesul de recuperare a bunurilor infracționale va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.
În context, amintim că fostul lider al democraţilor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019 şi nu s-a mai întors. Tot atunci a fost dat în urmărire internaţională fiind învinuit în două dosare de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Ulterior, în 2020, procurorul general Alexandru Stoianoglo, acum suspendat, a înaintat noi învinuiri pe numele lui Vlad Plahotniuc în dosarul privind furtul miliardului.