Românii din țară și de pretutindeni care își doresc să viziteze bisericile de lemn din Maramureș dar nu au avut ocazia până acum, o pot face virtual datorită proiectului „Biserici de lemn din Zona Codrului. Tururi virtuale”, dedicat cercetării și promovării a 18 biserici vechi de lemn codrenești cu statut de monument istoric.
Bisericile incluse în turul virtual încă se păstrează într-o zonă etnografică întinsă pe suprafața județelor Maramureș, Sălaj și Satu Mare.
„Zona Codru e mai puţin cunoscută de turişti, deşi e foarte bogată în tradiţii populare care s-au conservat de-a lungul timpului. Cele 18 biserici din lemn beneficiază de statutul de monument istoric şi oferă zonei o încărcătură aparte. Turiştii care intenţionează să le viziteze fizic pot începe cu un tur virtual, ca apoi să regăsească bisericile în cadrul lor natural, sigur, mult mai atractive”, a declarat Alexandra Rus, responsabilul de comunicare al Consiliului Județean Maramureș.
Bisericile de lemn din zonă sunt monumente de arhitectură aproape necunoscute publicului larg, având parte până acum doar de interesul unui număr foarte restrâns de specialiști. Informațiile privitoare la aceste edificii de cult din lemn sunt relativ puține, cele mai multe dintre acestea rămase neactualizate de la mijlocul anilor ’70, atunci când au fost publicate. Proiectul a urmărit să scoată din anonimat zestrea de biserici de lemn codrenești încă păstrate, cu istoria, detaliile arhitecturale, picturile și poveștile lor.
Proiectul cultural a luat startul în luna august a acestui an şi cuprinde bisericile aflate în localităţile Arduzel, Bicaz, Bolda, Bulgari, Buzeşti, Chieşd, Corund, Derşida, Doba, Horoatu Cehului, Lelei, Nadiş, Noşig, Orţâţa, Someş-Uileac, Stâna, Ulciug şi Ulmeni.
Proiectul a fost susţinut de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi s-a bucurat de sprijinul Asociaţiei ARHAIC (Sălaj), al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Ordinului Arhitecţilor din România -Filiala Nord-Vest, Serviciului Judeţean Maramureş al Arhivelor Naţionale, Asociaţiei Ghizilor de Turism Maramureş şi Asociaţiei pentru Promovarea Turismului şi Dezvoltare Durabilă Nord-Vest.