După o pauză de doi ani din cauza restricţiilor sanitare, 21 de elevi din regiunea Cernăuți au participat la cea de-a doua etapă a Olimpiadei de Limbă şi Literatură Română. Participanţii la competiţie au spus că, în acest mod, aduc un omagiu limbii materne şi au mers la olimpiadă ca la sărbătoare, notează TVR Moldova.
La cea de-a doua etapă a Olimpiadei de Limbă şi Literatură Română din Cernăuţi au participat 21 de elevi din cele 4 şcoli cu predarea în limbă română din regiune. Subiectele testelor au fost alese cu grijă şi adaptate fiecărei clase.
„Cel mai interesant subiect mi s-a părut compunerea de la nivelul 5. Tema compunerii a fost „Eminescu şi Bucovina”. Pentru mine Eminescu înseamnă un simbol al limbii şi literaturii române care ne reprezintă ca români”, a declara Maria Povanciuc, una dintre participante.
Pentru a-şi demonstra abilităţile lingvistice, elevii au avut la dispoziţie 4 ore. A fost un test util pentru a-şi verifica cunoştinţele, chiar dacă au fost momente când memoria le-a jucat feste.
„Subiectele nu erau grele, am participat şi în clasa VIII-a. Subiectele au fost destul de interesante, câteva mai grele, câteva mai uşoare”, a spus și Emilia.
Tot mai mulţi tineri din regiunea Cernăuţi sunt interesaţi de studierea limbii române, fapt care-i bucură pe profesori.
„Ne bucurăm mult că aceşti copii din cele 4 şcoli cu predare în limba română cunosc și îndrăgesc limba română şi vor să participe la aceste întreceri ca să o cunoască şi mai bine”, a precizat profesoara de limba română, Ancuța Bâcu.
Etapa finală a Olimpiadei de Limbă şi Literatură Română va fi tot la Cernăuţi, la începutul anului 2022. La această competiţie vor participa şi finaliştii din regiunile Transcarpatia şi Odesa.