Circa 17.000 de locuitori din orașul Călărași beneficiază de un sistem modern de iluminare stradală, dirijat online, datorită unui proiect susținut de Uniunea Europeană.
Lungimea rețelei de iluminat stradal este de 25 de kilometri și asigură economisirea energiei, dar și reducerea costurilor de întreținere și exploatare. Orașul Călărași a devenit mai luminos și după iluminarea arhitecturală a clădirii Muzeului de Istorie și Etnografie din localitate, iar 20 de treceri pietonale au fost iluminate conform standardelor europene în domeniul energetic.
„Mă bucur să văd că și în Călărași, asemeni multor altor regiuni unde sunt implementate proiecte ale Uniunii Europene, beneficiarii direcți sunt oamenii a căror calitate a vieții este îmbunătățită. Totodată, noi, Uniunea Europeană, prin Echipa Europa, suntem încrezători că prin proiectele de eficiență energetică putem contribui la o planetă mai sănătoasă în ziua de mâine. Uniunea Europeană va continua să susțină asemenea proiecte, care aduc rezultate tangibile de îmbunătățire a vieții oamenilor, pentru că împreună suntem mai puternici!”, a declarat la Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Măsurile de eficiență energetică în cadrul sistemului de iluminat din orașul Călărași sunt parte a proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”. Proiectul, implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul” este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstraționale” și este cofinanțat de Primăria orașului Călărași și Agenția pentru Eficiență Energetică.
Costul total al proiectului este de 680.750 de euro, dintre care 544.600 de euro este grant oferit de Uniunea Europeană, iar 136.150 de euro a constituit contribuția națională și locală.