Cetatea Tighina va fi restaurată grație unui sprijin financiar de 1, 4 milioane de euro, oferit de Uniunea Europeană.
Lucrările de restaurare și conservare a obiectivului istoric au început, banii fiind alocați prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Astfel, Cetatea Tighina intră în prima etapă a lucrărilor de restaurare, efectuate în conformitate cu standardele și practicile internaționale.
Pe parcursul anului 2019 au fost făcute lucrări de conservare în regim de urgență, și anume îngrădirile pietonale la cărările de patrulare a cetăților citadelei, defrișarea vegetației (copaci, arbuști) de pe bastionul dintre citadelă și cetatea de jos, măsuri de protecție a Turnului de apă și îngrădirea pietonală a cetății de jos. În vara anului 2020 a fost efectuată o expertiză tehnică detaliată, în baza căreia a fost elaborat proiectul pentru lucrările de restaurare și conservare din prima etapă.
„Conservarea și restaurarea Cetății Tighina este unul dintre cele două proiecte emblematice din cadrul componentei de patrimoniu cultural al programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”. Ne bucurăm să vedem că în doi ani de pregătiri și muncă intensă, acum totul se conturează în adevărate lucrări de conservare și restaurare. Uniunea Europeană consideră cultura esențială pentru dezvoltarea armonioasă a oricărei societăți”, a menționat Janis Mažeiks, Ambasador UE în Republica Moldova.
Lucrările din etapa întâi, care se vor desfășura până în iunie 2023, presupun:
- Consolidarea tuturor zonelor/elementelor de construcție sub risc de prăbușire atât la Cetatea Superioară (citadela), cât și la Cetatea de Jos;
- Conservarea completă a zidului din partea de Est a Cetății Tighina, acesta fiind și zidul care este într-o stare critică;
- Conservarea/restaurarea completă a celor trei turnuri de zid, tot în zona estică a cetății cu ridicarea/înlocuirea acoperișurilor, care vor fi reproduse întocmai versiunii originale;
- Modernizarea sistemului de evacuare a apelor pluviale;
- Securizarea scărilor și pasajelor de trecere, în conformitate cu standardele internaționale.
Tehnologiile utilizate pentru lucrările de restaurare și conservare, inclusiv consolidarea celor mai critice zone ale Cetății de Sus și de Jos, vor servi drept exemplu pentru intervențiile viitoare. Reprezentanții din regiunea transnistreană se angajează să atragă în continuare investiții pentru etapele următoare de conservare/restaurare.
Datorită lucrărilor de restaurare, va crește potențialul turistic al cetății, ceea ce va spori beneficiile ulterioare pentru economia locală. Vor putea fi organizate evenimente, precum târguri, concerte și activități sportive pentru vizitatori.
Conservarea și restaurarea Cetății Tighina, alături de Circul din Chişinău, este unul dintre cele două obiective emblematice ale patrimoniului cultural restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”.