Au rămas zile numărate până la sărbătoarea tuturor românilor – 1 decembrie, Ziua Marii Uniri. Astfel, duminică, 28 noiembrie 2021, la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla din Chișinău a fost organizat un eveniment dedicat Zilei Naționale a României, transmite TVR Moldova.
Miercuri, românii de pretutindeni vor sărbători Ziua Marii Uniri. E ziua în care răsună cântece și discursuri patriotice, precum cele care s-au făcut auzite, duminică, după liturghia de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla.
„O dată de vis a tuturor românilor, care au fost atunci la 1 decembrie, la Alba Iulia. Suntem un popor, avem o limbă, aceeași istorie. Popoarele sunt date de la Dumnezeu și nu se poate să fim altfel”, a declarat naistul Vasile Iovu.
La rândul său, Ioan Ciuntu, parohul Catedralei Sfânta Teodora de la Sihla din Chișinău, s-a referit la sensul sintagmei de „a fi român”. „Vorbim aceeași limbă, trăim cu aceleași aspirații. Căci ce înseamnă a fi român? A fi român înseamnă nu doar a avea un pașaport cu ștampilă și a călători țările europene. E vorba de trăirea noastră”, a remarcat preotul.
Cei prezenți la eveniment și-au amintit cu multă însuflețire de ziua de 1 decembrie 1918. Au spus că e un eveniment istoric ce trebuie să revină în conștiința tuturor românilor, indiferent de locul în care trăiesc.
Ajunul sărbătorii de 1 decembrie nu i-a lăsat indiferenți nici pe basarabenii stabiliți în Marea Britanie. Aceștia s-au strâns într-o horă a Marii Uniri chiar în fața Palatului Buckingham.
Ziua Națională a României e sărbătorită pe 1 decembrie din anul 1990. Această dată a fost aleasă pentru a marca unirea de la 1918 a Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, moment în care Basarabia era deja parte a țării de mai bine de jumătate de an. Marea Unire a culminat la 1 decembrie cu Proclamația de la Alba Iulia.