65 de artiști din Țară, din Bucovina și Basarabia s-au reunit în cadrul concertului extraordinar de folclor „Alba Unește România”, dedicat Zilei Naționale a României.
Acest concert extraordinar, care marchează și lansarea Orchestrei Române de Folclor, va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău pe 1 decembrie 2021, începând cu ora 19:00.
Cu ocazia Zilei Naționale a României, la 103 ani de la Marea Unire, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, lansează prima orchestră de uniune națională, Orchestra Română de Folclor și realizează prima producție proprie: Concertul extraordinar de folclor „Alba Unește România”.
Orchestra Română de Folclor își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a românilor, este constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României și va lua parte la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”.
În cadrul evenimentului de lansare a orchestrei – concertul „Alba Unește România”, dedicat Zilei Naționale a României, au fost prezenți peste 65 de artiști din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina și Republica Moldova.
Inițiator și dirijor al orchestrei este Alexandru Pal, discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir, Manager al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”. Concertul extraordinar de folclor „Alba Unește România” se bucură de prezența celor mai importanți artiști de folclor din țară, atât din generația de aur, cât și din generația tânără: Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Ioan Bocșa, Veta Biriș, Gheorghița Nicolae, Mariana Anghel și Adriana Anghel, Traian Jurchela, Alexandru Pugna, Cornel Borza, Roxana Reche, Anghelina Timiș, Alina Pinca, Mirela Mănescu, Ilie Medrea, Maria Filimon, Forin Boita, Iustina Irimia, Floricica Moga, Roxana Bădescu, Ioana Ardelean, Elena Nistor, Lucreția Goagea, Ciprian Zopota, Mihaela Grec, Bogdan Toma, Daniel Pop, Cristian Țăran, Dorina Narița, Ioana Breda Morar, Nicolae Plută.
Filmările concertului au fost realizate la Palatul Cultural din Blaj (clădire care a câștigat premiul Europa Nostra 2017, al Comisiei Europene, la categoria ,,Conservare”) cu inserții de la Câmpia Libertății din Blaj, Piața Tricolorului, Catedrala Reîntregirii Neamului și Sala Unirii din Alba Iulia.