Iurie Coțofan, un veteran al războiului moldo-rus de pe Nistru, a fost reținut și intimidat de către așa-numiții milițieni din regiunea transnistreană. După câteva ore acesta a fost eliberat și înștiințat despre o pretinsă interdicție de acces în regiunea separatistă.
„Astăzi, în jurul orei 09:30, la pretinsul post de control dintre localitățile Corjova și Cocieri, raionul Dubăsari, reprezentanții „mbg-ului” din regiunea transnistreană, l-au reținut pe Iurie Coțofan, veteran al războiului de pe Nistru, activist civic pentru drepturile omului și consilier local din satul Corjova”, a anunțat Asociația Promo-LEX.
Potrivit sursei citate, Iurie Coțofan a fost reținut în timp ce se întorcea din Dubăsari, unde a vizitat-o pe mama sa, fiind escortat la sediul așa-numitului „mgb” din același oraș. Așa-numiții milițieni i-au ridicat buletinul, sub pretextul că ar fi încălcat presupusa interdicție de acces în regiunea transnistreană.
„Mai mult de 2 ore, Iurie Coțofan a fost forțat să aștepte un răspuns afară, în frig, timp în care nu i s-a permis să părăsească perimetrul respectivului sediu. Acest fapt poate fi calificat nu doar ca o reținere de facto, dar și ca o metodă de intimidare, utilizată de structurile de forță. În jurul orei 13:00, reprezentanții „mgb-ului” i-au returnat buletinul și i-au confirmat interdicția de acces în regiune”, a semnalat Asociația Promo-LEX.
Menționăm că în luna august 2020, Iurie Coțofan, împreună cu un alt veteran al războiului moldo-rus de pe Nistru, Victor Timuș au fost reținuți de către pretinșii grăniceri, ulterior acestora li s-au înmânat așa-zisele avize cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană.
„Asociația Promo-LEX reiterează existența fenomenului aplicării interdicțiilor de acces în regiunea transnistreană, dar și reținerile repetate, săvârșite de către reprezentanții structurilor paramilitare din stânga Nistrului. În acest context, solicităm autorităților constituționale, inclusiv Biroului Politici de Reintegrare, să depună eforturi suplimentare și eficiente pentru a rezolva definitiv problema accesului liber în regiunea transnistreană, în special pentru locuitorii acestui teritoriu”, a mai subliniat sursa citată.