La Centrul Expoziţional Artcor din Chișinău au fost expuse cămăşi autentice româneşti. Sunt replici ale cămăşilor vechi din muzee şi din colecţii particulare confecţionate de românce din Republica Moldova şi România, unele dintre ele fiind stabilite în prezent în mari oraşe ale Uniunii Europene precum Paris, Stockholm sau Veneţia.
La cea de-a V-a ediţie a expoziţiei „MăiestrIA” au participat 26 de femei din Republica Moldova şi România. Unele dintre ele sunt stabilite în mari oraşe din Europa, şi iniţial au participat la cursul online „MăiestrIA în acţiune”.
„Aceste ii sunt replici ale cămăşilor tradiţionale româneşti din diverse zone etnografice, nu este doar Basarabia este şi Bucuvina, Muntenia, Oltenia, Banat sunt cămăşi pe care femeile şi le-au ales după propria lor plăcere și preferinţă. Sunt elemente tradiţionale, simboluri tradiţionale care se regăsesc şi pe lemn, pe piatră pe care le-au creat femeile ca să facă conectarea asta cu universul”, a subliniat organizatoarea expoziției, Stela Moldovanu, pentru TVR Moldova.
Iile au fost cusute în decursul acestui an. A fost o adevărată încercare pentru minte şi suflet, spun creatoarele.
„Am ales-o pentru că mi-a plăcut Sudul României, este o zonă bogată, zonă cu elemente fine, cusută cu mătase, pe pânză de in. Este o cămaşă reprodusă de Eliza Brătianu, care a fost una dintre admiratoarele iilor şi cea care ne-a lăsat un album valoros pentru scheme pentru cusut. Eu am să o port din când în când, pentu că plăcerea purtatului unei cămăşi cusute cu mâna ta nu se compară cu nimic”, a mai adăugat Stela Moldovanu.
Cămăşile tradiţionale româneşti pot fi admirate la Centrul Expoziţional Artcor până pe 15 decembrie. Intrarea este gratuită, însă vizitatorii trebuie să aibă certificat de vaccinare sau un test negativ la COVID-19.