Uniunea Europeană va riposta în mod adecvat, prin sancțiuni masive, la acțiunile Rusiei de intimidare a Republicii Moldova și la un eventual atac asupra Ucrainei. Declarații în acest sens au fost făcute de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
Astfel, oficialul european a pledat, într-un discurs rostit prin videoconferință la o reuniune cu ambasadorii țărilor din Uniunea Europeană, pentru acțiuni de protejare şi promovare a democraţiei, în contextul amplificării extremismului şi autocraţiei, al atacurilor hibride atribuite Belarusului şi Rusiei.
„Amplificarea extremismului şi autocraţiei poate fi şi o problemă de securitate pentru ţările noastre. Am văzut aceste lucruri în cazul atacului hibrid lansat la frontierele noastre de regimul de la Minsk, condus de Aleksandr Lukaşenko. Folosirea imigranţilor ca instrumente a fost orchestrată în mod cinic de un regim pentru a distrage atenţia de la reprimarea propriilor cetăţeni”, a declarat Ursula von der Leyen.
Potrivit președintelui Comisiei Europene, în acest context, „trebuie să vorbim şi despre manevrele militare ale Rusiei şi despre suplimentarea masivă a trupelor de-a lungul frontierelor Ucrainei”. „Vreau să evidenţiez încă o dată susţinerea deplină şi neclintită a Uniunii Europene pentru Ucraina în faţa acestei agresiuni asupra integrităţii teritoriale şi a suveranităţii”, a afirmat sursa.
„Observăm şi tentativa evidentă de a intimida Guvernul reformist al Republicii Moldova prin utilizarea în scop de manipulare a resurselor de gaze într-o perioadă de majorări ale tarifelor la energie. Trebuie să protejăm societăţile noastre şi democraţiile de acest cinic joc geopolitic de putere. Uniunea Europeană va reacţiona adecvat la orice noi agresiuni, inclusiv la încălcarea reglementărilor internaţionale sau la alte acţiuni negative, lansate împotriva noastră sau a vecinilor, inclusiv asupra Ucrainei”, a subliniat Ursula von der Leyen, potrivit stenogramei discursului, postată pe site-ul Comisiei Europene, transmite mediafax.ro.
Totodată, președintele Comisiei Europene a punctat că „reacţia noastră va lua forma amplificării şi extinderii actualului regim de sancţiuni”. „Şi suntem pregătiţi să aplicăm măsuri restrictive suplimentare. Vom face acest lucru în coordonare cu partenerii care au aceleaşi valori. Să fie foarte clar: am prefera să avem o relație constructivă cu Moscova, dar depinde de ei. În momentul de față, alegerile deliberate şi acțiunile agresive ale Rusiei continuă să destabilizeze Europa”, a subliniat Ursula von der Leyen.
Compania rusă Gazprom a anunţat, la sfârşitul lunii noiembrie, că a acceptat să amâne oprirea alimentării cu gaze a Republicii Moldova, în contextul în care Guvernul de la Chişinău a semnalat că va începe plata restanţelor. Gazprom avertizase că va sista aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova dacă nu achită plăţile restante în 48 de ore. Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, afirma că Rusia utilizează resursele de gaze naturale ca instrument de intimidare a Republicii Moldova. „În termeni generali, majorările de preţuri la nivel mondial nu sunt efectul utilizării ca armă a resurselor de gaz, dar, în cazul Republicii Moldova, este vorba despre acest lucru”, a declarat Josep Borrell Fontelles, pe 28 octombrie.
De asemenea, președintele american, Joseph Biden, îl va avertiza pe omologul său rus, Vladimir Putin, că Rusia va fi vizată de sancţiuni extrem de puternice dacă atacă Ucraina, iar Statele Unite vor suplimenta prezenţa militară în Europa de Est şi vor analiza posibilitatea admiterii Ucrainei în NATO.