„România e primul partener comercial al Republica Moldova, ne dorim însă mult mai mult”. Declarația a fost făcută de Nicolae Ciucă, premierul de la București, după o întrevedere cu Natalia Gavrilița, omologul său de la Chișinău.
Prim-ministrul României a vorbit despre agenda bilaterală, care „este ambițioasă și orientată spre viitor” și s-a referit la necesitatea dezvoltării mai multor proiecte comune, în special cele de securitate energetică și infrastructură.
„Am evidențiat un interes comun pentru extinderea cooperării în domeniul economic, având un important punct de pornire: România e primul partener comercial al Republica Moldova, ne dorim însă mult mai mult. Susținem consolidarea prezenței investițiilor din România în Republica Moldova. Și pentru aceasta va fi nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri în Republica Moldova, astfel încât să fie mai atractiv pentru investitorii din România și nu numai. Dorim să încheiem în timpul apropiat un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul R. Moldova, vechiul acord din 2010 a ieșit din vigoare în luna martie. (…) Urmărim implementarea proiectelor de infrastructură, cu rol central de a conecta Republica Moldova la spațiul european prin România, cu accent deosebit asupra construcției podului rutier de la Ungheni sau asupra consolidării podului Galați-Giurgiulești”, a subliniat Nicolae Ciucă.
De asemenea, premierul de la București a remarcat că a discutat cu omologul său de la Chișinău și despre reducerea tarifelor la roaming între România și Republica Moldova, dar și despre o serie de alte proiecte „cu impact pozitiv pentru toți cetățenii”.
„Ne aflăm, deci, într-o perioadă a relansării robuste a cooperării bilaterale aprofundate. Împărtășim obiective clare, întrucât ne dorim transpunerea în practică a numeroaselor proiecte pe care le avem deja conturate. Am convenit cu doamna prim-ministru Gavrilița să ne revedem curând, la începutul anului viitor, la o nouă ședință comună al celor două guverne. În răstimpul rămas, vom lucra îndeaproape pentru avansarea accelerată a proiectelor bilaterale în domeniile cheie. Există deschidere și un climat de încredere fără precedent în planul relațiilor bilaterale. Înțelegem să fructificăm în mod hotărât această fereastră de oportunitate, precum și dialogul dinamic la nivel prezidențial, parlamentar și guvernamental”, a mai punctat Nicolae Ciucă.
La rândul său, Natalia Gavrilița, premierul R. Moldova, a mulțumit României că a susținut Chișinăul în vremurile complicate precum pandemia sau criza energetică.
„Contăm pe ajutorul României pentru agenda ambițioasă a guvernului de a transforma Republica Moldova într-un stat european modern, în care legea și statul de drept să stea în capul mesei (…). O prioritate absolută este ca până în 2024 să realizăm interconectarea sistemelor energetice dintre România și Republica Moldova, consolidând astfel independența și securitatea noastră energetică. Vrem să construim drumuri care să lege regiunile de pe ambele maluri ale Prutului. Ne dorim ameliorarea legăturilor feroviare între Chișinău și București”, a adăugat Natalia Gavrilița.
Amintim că astăzi, premierul de la Chișinău întreprinde o vizită oficială la București, unde are programate mai multe întrevederi. De asemenea, Natalia Gavrilița va fi primită de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.