Autoritățile de la Chișinău promit să revizuiască modificările la Legea cu privire la procuratură, efectuate în grabă în luna august 2021, după ce au primit astăzi un aviz critic din partea Comisiei de la Veneția.
Mai exact, conform avizului Comisiei de la Veneția, citat de presa de la Chișinău, modificarea legislației a avut loc într-o perioadă foarte scurtă, fără consultări publice preliminare. De asemenea, Comisia de la Veneția a constatat că în ultimii ani componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost schimbată de două ori, iar astfel de schimbări dese pot da impresia că fiecare majoritate parlamentară respectivă a încercat să schimbe raportul de putere în CSP în favoarea sa.
Totodată, instituția a recomandat ca procurorul general să fie reîncadrat în componența CSP, iar actuala procedură de evaluare a performanțelor acestuia să fie revizuită. Prin urmare, legea ar trebui să descrie în mod clar natura și principalii indicatori ai evaluării performanței și să clarifice prin ce diferă această procedură de răspunderea disciplinară. În acest sens, CSP ar trebui să aibă puterea de a decide dacă suspendarea procurorului general în legătură cu un dosar penal intentat împotriva sa este justificată. La fel, suspendarea procurorului general nu ar trebui să înceteze automat și mandatele adjuncților săi.
Ca urmare a acestui aviz, Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției de la Chișinău, a anunțat că recomandările Comisiei de la Veneția vor fi examinate cu mare atenție și luate în calcul pentru deciziile care urmează.
„Deși în Republica Moldova există unele particularități specifice, care nu pot fi comparate cu alte state – în special, capturarea instituțiilor statului de către grupuri oligarhice și utilizarea justiției în scopuri private – și chiar dacă avizul Comisiei, din punct de vedere formal, are caracter consultativ, recomandările prestigioasei instituții a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenție și luate în calcul pentru deciziile care urmează. De aceea, în regim participativ și în consultare cu toți partenerii interni și externi, vom întreprinde măsuri de ajustare a legislației cu scopul de a o pune în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneția. Concomitent cu acest proces, reforma justiției de care au urgent nevoie atât oamenii, cât și statul Republica Moldova, va continua. Dezbaterile publice asupra unei reforme atât de ample şi complicate cum este cea din justiție sunt firești. Însă obiectivul nostru este clar și în acord cu voința cetățenilor și partenerilor țării noastre – justiție independentă, dreptate și lege egală pentru toți. Vom ține cont de cele mai bune practici și vom face împreună pașii corecți în această direcție”, a specificat ministrul Justiției de la Chișinău.
Menționăm că avizul Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (CEDDCE) a venit ca urmare a adresării speciale a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în vederea formulării unei opinii de specialitate privind compatibilitatea modificărilor legislative operate în Legea cu privire la Procuratură.