Parlamentul de la Chișinău a aprobat astăzi un proiect de lege, propus de fracțiunea politică PDM, care prevede organizarea unui nou vot pentru desemnarea președintelui Rep. Moldova la 16 decembrie, relatează Info-Prim Neo.
„La 18 noiembrie nu a putut fi ales președintele deoarece nu a fost înaintată nicio candidatură. Din această cauză am venit cu iniţiativa ca noi alegeri să aibă loc la 16 decembrie”, a spus deputatul PDM, Raisa Apolschii.
Liberal-democraţii insistă în continuare ca înainte de a fi organizate noi alegeri prezidenţiale, parlamentul să adopte bugetul pentru anul viitor. Preşedintele fracţiunii liberal-democrate, Valeriu Streleţ, a dat de înţeles în şedinţa legislativului de astăzi că partenerii din AIE au acceptat să voteze bugetul pe 2012 înainte de 16 decembrie, când urmează a fi organizate noi alegeri prezidenţiale, ne informează Radio Vocea Basarabiei.
Valeriu Streleţ: „Este absolut necesar ca înainte de a adopta o asemenea decizie, să avem o claritate referitor la finalitatea acestui proces. Să avem toate premizele şi toate condiţiile. Având în vedere angajamentele colegilor noştri de alianţă privind agenda legislativă pe care trebuie să o avem până pe data de 16 decembrie, votul important pe care trebuie să-l avem asupra proiectelor legilor, atât politica fiscală, cât şi bugetele, având în vedere aceste angajamente,noi vom accepta includerea pe ordinea de zi şi votarea datei alegerilor, care e prevăzută în acest proiect. Dar vom urmări cu atenţie ca aceste angajamente să fie aduse la îndeplinire. Vom monitoriza cu atenţie ce se întâmplă până pe data de 16 decembrie şi nu vom accepta nici un fel de posibile reconfigurări a alianţei de guvernare.”
Cerând adoptarea bugetului pe anul viitor înainte de ziua scrutinului prezidenţial, PLDM încearcă să zădărnicească o eventuală alianţă de guvernare a PD cu PCRM. Îngrijorări privind reconfigurarea alianţei de guvernare au fost exprimate inclusiv de liderul PLDM, Vlad Filat. Acesta s-a arătat anterior surprins de decizia liderului PD, Marian Lupu de a candida la funcţia de şef al statului indiferent dacă va fi sau nu susţinut de numărul necesar de deputaţi.
De această dată însă, atât PD, cât şi PL spun că există voturile necesare pentru a-l susţine pe Marian Lupu la funcţia de şef al statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu a dat de înţeles după şedinţa Parlamentului că dacă PLDM va participa la vot, Marian Lupu are toate şansele să fie ales preşedinte al RM.
Mihai Ghimpu: „Este important ca pe 16 să participe la votare toţi deputaţii AIE şi în cazul în care participă toţi, preşedintele va fi ales. Mizăm pe votul deputaţilor, care conştientizează că trebuie să evităm alegerile anticipate întrucât e un an greu…”
Mihai Ghimpu şi-a exprimat în acelaşi timp convingerea că alegerea lui Marian Lupu în funcţia de şef al statului, nu va duce la o alianţă de guvernare între PD şi PCRM.
La rândul său, liderul PD, Marian Lupu şi-a exprimat optimismul că va fi susţinut la următoarele alegeri prezidenţiale de un număr suficient de deputaţi. El a calificat drept nerealiste presupunerile liberal-democraţilor cu privire la o viitoare alianţă de guvernare a PD cu PCRM.
Marian Lupu: „Decât să urmărim ce se întâmplă încolo-ncoace, trebuie să ne ţinem cu stricteţe de prevederile acordului politic pe care l-am semnat în luna decembrie anul trecut şi credeţi-mă că odată cu această urmare a stricteţii a acestor poziţii, nu mai trebuie nimeni să urmărească careva asprocese sau fenomene. Este principiul de care m-am ţinut şi de care mă ţin şi în continuare.”
Pe de altă parte, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin a declarat presei că asupra deputaţilor PCRM se exercită presiuni pentru ca aceştia să ofere voturile necesare alegerii preşedintelui RM.
Vladimir Voronin: „Ştiu la concret, s-au adresat deputaţi din fracţiunea noastră, clar către mine, cu îngrijorare că sunt atacaţi, li se propun diferite proiecte ca ei să susţină la alegerea preşedintelui pe cineva.”
Noile alegeri prezidenţiale vor fi organizate la mai puţin de o lună de la prima tentativă de alegere a şefului statului, când nici un candidat nu s-a înregistrat în cursă. Legea prevede posibilitatea de a organiza alegeri repetate ale preşedintelui, în cazul în care candidaţii nu reuşesc să acumuleze numărul necesar de voturi în cele două tururi de scrutin. Dacă nici la alegerile repetate preşedintele nu întruneşte 3/5 din voturile deputaţilor, urmează a fi organizate alegeri parlamentare anticipate.
Foto: Echitate